Nehézségi fokozat:

Alakor almás lepény

Jöjjön most egy igazi klasszikus kizárólag növényi alapokon újragondolva és egy kis teljes kiőrlésű liszttel megbolondítva. 😉

Hozzávalók 1 kisebb tepsihez (24 cm x 36 cm-esben sütöttem):

Tésztához:

  • 150 g világos alakorliszt
  • 150 g teljes őrlésű alakorliszt
  • 45 g növényi vaj vagy margarin (kókuszzsír is jó)
  • 1 evőkanál vegán tejföl
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 evőkanál nyírfacukor (vagy más cukor ízlés szerint)
  • 100-120 ml növényi tej (bármilyen jó én mandulát használtam) + egy kevés a kenéshez

Töltelék:

  • 1,5 – 2 kg alma
  • Ízlés szerint: cukor, fahéj, vaníliakivonat
  • 1 citrom leve

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Készítsük el az almatölteléket: mossuk meg, hámozzuk meg az almákat és reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a citromlevet és az ízlésünknek megfelelő cukrot, fahéjat és vaníliát, majd pároljuk puhára. Ha túl sok levet engedne az alma, akkor magas hőfokon párologtassuk el alóla a felesleges folyadékot. Ha kész, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
  3. Míg hűl az alma, állítsuk össze a tésztát: langyosítsuk meg a növényi tejet, keverjük el benne a cukrot és az élesztőt, majd tegyük félre felhasználásig.
  4. Mérjük egy keverőtálba a liszteket, morzsoljuk bele a növényi vajat, adjuk hozzá a tejfölt, majd öntsük bele az élesztős keveréket és gyúrjuk belőle tésztát. Kicsit ragacsos lesz a tészta, ne ijedjünk meg.
  5. Osszuk két részre a tésztát, és lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretű lapokká. Az egyiket tegyük a (tapadásmentes vagy sütőpapírral bélelt) tepsink aljára, oszlassuk el rajta egyenletesen az almatölteléket, majd tegyük a tetejére a másik lapot. Szurkáljuk meg a süteményt mindenhol, hogy sütés közben a felesleges gőz távozni tudjon és ne púposodjon fel a sütemény.
  6. Tetejét kenjünk meg vékonyan növényi tejjel és tegyük az előmelegített sütőbe. Süssük kb. 20-25 percig, míg kap egy kis barnás színt.

Kapcsolódó termékek

Kosár

A kosár üres

Összesen
Ft0.00
0