Nehézségi fokozat:
Alakor almás lepény
Jöjjön most egy igazi klasszikus kizárólag növényi alapokon újragondolva és egy kis teljes kiőrlésű liszttel megbolondítva. 😉
Hozzávalók 1 kisebb tepsihez (24 cm x 36 cm-esben sütöttem):
Tésztához:
- 150 g világos alakorliszt
- 150 g teljes őrlésű alakorliszt
- 45 g növényi vaj vagy margarin (kókuszzsír is jó)
- 1 evőkanál vegán tejföl
- 1 tasak szárított élesztő
- 1 evőkanál nyírfacukor (vagy más cukor ízlés szerint)
- 100-120 ml növényi tej (bármilyen jó én mandulát használtam) + egy kevés a kenéshez
Töltelék:
- 1,5 – 2 kg alma
- Ízlés szerint: cukor, fahéj, vaníliakivonat
- 1 citrom leve
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Készítsük el az almatölteléket: mossuk meg, hámozzuk meg az almákat és reszeljük le nagy lyukú reszelőn. Tegyük egy edénybe, adjuk hozzá a citromlevet és az ízlésünknek megfelelő cukrot, fahéjat és vaníliát, majd pároljuk puhára. Ha túl sok levet engedne az alma, akkor magas hőfokon párologtassuk el alóla a felesleges folyadékot. Ha kész, vegyük le a tűzről és hagyjuk kihűlni.
- Míg hűl az alma, állítsuk össze a tésztát: langyosítsuk meg a növényi tejet, keverjük el benne a cukrot és az élesztőt, majd tegyük félre felhasználásig.
- Mérjük egy keverőtálba a liszteket, morzsoljuk bele a növényi vajat, adjuk hozzá a tejfölt, majd öntsük bele az élesztős keveréket és gyúrjuk belőle tésztát. Kicsit ragacsos lesz a tészta, ne ijedjünk meg.
- Osszuk két részre a tésztát, és lisztezett felületen nyújtsuk ki tepsi méretű lapokká. Az egyiket tegyük a (tapadásmentes vagy sütőpapírral bélelt) tepsink aljára, oszlassuk el rajta egyenletesen az almatölteléket, majd tegyük a tetejére a másik lapot. Szurkáljuk meg a süteményt mindenhol, hogy sütés közben a felesleges gőz távozni tudjon és ne púposodjon fel a sütemény.
- Tetejét kenjünk meg vékonyan növényi tejjel és tegyük az előmelegített sütőbe. Süssük kb. 20-25 percig, míg kap egy kis barnás színt.



