Nehézségi fokozat:
Alakor bucinudli
Az idei nyár slágere nálunk – jobban mondva kislánykámnál – a bucinudli. Tavaly a szilvás gombóc volt a nyerő, így ezen felbuzdulva az első szilva megjelenésekor már készítettem is egy jó adagot belőle. Ahogy esszük, arra lettem figyelmes, hogy kislányom szétvágja a gombócokat, kiszedi belőle a szilvákat, majd először megeszi a tészta ¾ részét szilva nélkül, a maradékot meg a szilvával. Kérdésemre, hogy miért így eszi, az volt a válasz, hogy „üresen” még finomabb a gombóc. Ezért gondoltam egyet és a következő készítés alkalmával a gombócok mellé nudlikat is formáztam neki, amivel aztán óriási sikerem lett. Úgyhogy azóta, ha barackos vagy szilvás gombóc készül, a bucinudli is kötelező tartozékká vált. A recept tehát felhasználható töltött gombócok elkészítéséhez is, nem csak bucinudlinak.
Hozzávalók kb. 3-4 főnek:
- 500 g burgonya
- 2 ek növényi vaj vagy margarin
- csipet só
- 250 g világos alakorliszt
Elkészítés:
- A krumplit főzzük meg héjában.
- Ha megfőtt a krumpli, hámozzuk meg, még melegen törjük át alaposan.
- Adjuk hozzá a csipet sót és a vajat, majd hagyjuk kihűlni. (Nem kell a vajjal összekeverni, csak dobjuk a tört krumpli tetejére, amíg hűl, el fog olvadni rajta.)
- Ha kihűlt a krumpli, adjuk hozzá a lisztet és gyúrjunk belőle tésztát. Egy viszonylag ragacsos tésztát fogunk kapni. Borítsuk erősen lisztezett felületre és készítsünk belőle nudlikat. Én 3 részletben ujjnyi vastagságú hengereket sodortam a tésztából, amiket késsel kis darabokra vágtam.
- Enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük ki a nudlikat (akkor van kész, ha feljön a víz tetejére), majd forgassuk pirított zsemlemorzsába vagy darált mákba, dióba.
- Tálaljuk ízlés szerint lekvárokkal, gyümölcsszószokkal. (Én friss szilvából szószt készítettem, valamint friss gyümölcsöket is kínáltam mellé.)



