Barion Pixel

Nehézségi fokozat:

Alakor cruffin

Cruffin. Nem-nem, nem történt elírás. A cruffin voltaképpen két finomság, a croissant és a muffin szerelemgyereke. Réteges, leveles, mint a croissant, ami nem tepsiben, hanem muffin formában sül. Ha nincs kéznél muffin forma, akkor se ess kétségbe, hiszen tepsiben is megsüthető, viszont ha van, akkor ajánlom a használatát, hiszen így a tészta nem tud oldalra megnőni sütés során, hanem szép magasra feljön. Szívem csücskével, alakor liszttel készül, és még egy isteni csokiszószt is írok hozzá, hogy teljes legyen az ízélmény! Készülhet persze vajjal kevert kakaóval is, de higgyétek el, percek alatt megvan ez a főzött változat is, ami picit belesimul a tésztába, így olyan mintha két féle, sima és kakaós rétegből állna, DE picit csokiszószos marad a közepe!
Mennyei!

Hozzávalók (10-11 darab átlagos méretű muffinformához):

A tésztához:
250 gramm világos alakor liszt
-1 kisebb egész tojás
-120 gramm tej
-70 gramm kristálycukor
-csapott kávéskanál só
-1 teáskanál szárított élesztő
-40 gramm puha vaj

A csokiszószhoz:
-1 egész tojás
-1 evőkanál fehér alakor
-2 evőkanál kristálycukor
-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-200 gramm tej
-50 gramm vaj
-1 kávéskanál fahéj (elhagyható-ekkora mennyiségtől nem lesz fahéjas íze, de sokkal pikánsabb, ízletesebb lesz)

A muffintepsi kikenéséhez kis olvasztott vaj és néhány evőkanál liszt szükséges.
A tészta hozzávalóit a só és a vaj kivételével összedolgozzuk, és fél órát pihentetjük. Majd hozzádagasszuk a vajat és a sót. Langyos helyen 1-1,5 óra alatt duplájára kelesztjük.
Közben elkészítjük a krémet: a lisztet, tojást, cukrot, fahéjat és a kakaót elkezdjük kikeverni, és apránként adagoljuk hozzá a tejet. Csomómentesre keverjük ki, és közepes lángon/fokozaton főzzük sűrű puding állagúra. Ha elkészült, húzzuk félre, és keverjük bele a vajat, majd hűtsük ki szobahőmérsékletűre.
A megkelt tésztát lisztezett felületen nyújtsuk 3-4 mm vékonyra, kenjük meg a krémmel, és a videón látható módon hajtogassuk meg kétszer. Csomagoljuk fóliába, és kb fél órára tegyük hűtőbe. Ismét nyújtsuk ki (előfordul hogy néhány helyen kiszakad, ott picit lisztezzünk erősebben) és tekerjük fel. Cérnával vágjuk kb hüvelykujjnyi csigákra, és tegyünk a vajazott-lisztezett muffintepsi mélyedéseibe.

Az elkészült tésztát még kb 15 percig pihentessük. 170 fokra előmelegített sütőben (ha lehet alsó-felső légkeverés) kb 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kapcsolódó termékek