Barion Pixel

Nehézségi fokozat:

Alakor cseresznyés galette

Galette, a francia pite. Nem kell hozzá piteforma, mégis elegáns. Tölthetjük bármivel, aminek épp szezonja van, mindenféle gyümölccsel isteni. Én most egy cseresznyével töltöttet hoztam, mert éppen az volt kéznél (és készítéskor annak volt szezonja), de még hátra van a barackos, szedres, málnás, szilvás, almás, körtés… Azt hiszem megsütöm még párszor a nyár folyamán. 

Hozzávalók 1 darab galattéhez:

  • 250 g világos alakor liszt
  • 2 ek nyírfacukor (vagy más cukor ízlés szerint)
  • 60 g kókuszzsír
  • 80-100 ml hideg növényi tej (bármilyen jó)

Töltelék:

  • 2-2,5 bögrényi kimagozott cseresznye (igazából sosem mérem le pontosan, hogy mennyi gyümölcsöt teszek bele, töltés közben úgyis látszik, hogy kb. mennyi fér el benne)
  • (nyírfa)cukor szóráshoz ízlés szerint (elhagyható)
  • ½ tk fahéj (elhagyható)

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. A hozzávalókból gyúrjuk meg a tésztát. A növényi tejet fokozatosan adjuk hozzá, mindig annyit, amennyit egyszerre felvesz. Egy nem túl lágy, de nyújtható tésztát kell kapnunk.
  3. Két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát nagy kör alakúra.
  4. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral és tegyük át arra a kinyújtott tésztát.
  5. Töltsük meg a cseresznyével (vagy tetszőleges gyümölccsel) a tésztát, de figyeljünk arra, hogy maradjon legalább 5-6 cm a szélétől, amit majd ráhajtunk.
  6. Szórjuk meg a tetejét egy kis cukorral, fahéjjal ízlés szerint, majd hajtsuk fel a széleket.
  7. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük kb. 30 percig.

Megjegyzés: A cseresznye nem engedett olyan sok levet, így sütés közben és utána sem ázott el a tészta, de ha olyan gyümölcsből készítjük, ami hajlamosabb sok levet engedni, akkor töltés előtt pár evőkanál keményítővel átkeverhetjük a gyümölcsöket, vagy szórjunk a tészta aljára pár evőkanálnyi zabpelyhet.

Kapcsolódó termékek

Kosár

A kosár üres

Összesen
Ft0.00
0