Barion Pixel

Nehézségi fokozat:

Alakor csíkos kuglóf

Egy kertipariról sosem hiányozhat egy finom kis kuglóf, legalábbis nálunk.  Nem csak isteni finom, de szerintem nagyon mutatós is. Főleg, ha ilyen csíkosan készítjük el.

Hozzávalók 1 darab kuglófhoz:

  • 300 g világos alakor liszt
  • 50 g keményítő (tápióka, kukorica…bármi jó)
  • 1 tasak sütőpor
  • 150 g nyírfacukor (vagy más cukor)
  • 1 rúd vanília kikapart magjai vagy pár csepp vaníliakivonat (elhagyható)
  • 100 ml olaj
  • 300 ml növényi tej (én szóját használtam, de más is jó)
  • 1-2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
  • Kuglófforma kikenéséhez növényi vaj és 2-3 ek zsemlemorzsa (ha tapadásmentes vagy szilikon kuglófformát használunk akkor ezek nem kellenek)

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. Ha hagyományos kuglófformát használunk, akkor kenjük ki vajjal, majd zsemlemorzsával szórjuk be. Sütés végén így könnyen ki tudjuk önteni a formából a kuglófot.
  3. Egy keverőtálban (vagy robotgépben/turmixgépben) keverjük össze az összes hozzávalót a kakaópor kivételével.
  4. Ha egyállagú masszát kaptunk, osszuk ketté, majd egyik felébe szitáljuk bele a kakaóport és keverjük össze.
  5. Töltsük a kuglófformába a tésztát. Ha csíkosat szeretnénk, akkor rétegezzük a fehér és a kakaós tésztát. Öntsünk egy kicsit ebből, majd a tetetjére a másikból és így folytassuk, míg tartanak a tészták.
  6. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. (Félidőben visszavehetjük a hőfokot, ha úgy látjuk, hogy nagyon barnul a teteje, vagy akár le is takarhatjuk sütőpapírral.)

Kapcsolódó termékek