Nehézségi fokozat:
Alakor csíkos kuglóf
Egy kertipariról sosem hiányozhat egy finom kis kuglóf, legalábbis nálunk. Nem csak isteni finom, de szerintem nagyon mutatós is. Főleg, ha ilyen csíkosan készítjük el.
Hozzávalók 1 darab kuglófhoz:
- 300 g világos alakor liszt
- 50 g keményítő (tápióka, kukorica…bármi jó)
- 1 tasak sütőpor
- 150 g nyírfacukor (vagy más cukor)
- 1 rúd vanília kikapart magjai vagy pár csepp vaníliakivonat (elhagyható)
- 100 ml olaj
- 300 ml növényi tej (én szóját használtam, de más is jó)
- 1-2 evőkanál kakaópor (cukrozatlan)
- Kuglófforma kikenéséhez növényi vaj és 2-3 ek zsemlemorzsa (ha tapadásmentes vagy szilikon kuglófformát használunk akkor ezek nem kellenek)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- Ha hagyományos kuglófformát használunk, akkor kenjük ki vajjal, majd zsemlemorzsával szórjuk be. Sütés végén így könnyen ki tudjuk önteni a formából a kuglófot.
- Egy keverőtálban (vagy robotgépben/turmixgépben) keverjük össze az összes hozzávalót a kakaópor kivételével.
- Ha egyállagú masszát kaptunk, osszuk ketté, majd egyik felébe szitáljuk bele a kakaóport és keverjük össze.
- Töltsük a kuglófformába a tésztát. Ha csíkosat szeretnénk, akkor rétegezzük a fehér és a kakaós tésztát. Öntsünk egy kicsit ebből, majd a tetetjére a másikból és így folytassuk, míg tartanak a tészták.
- Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 40-45 percig. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy megsült-e. (Félidőben visszavehetjük a hőfokot, ha úgy látjuk, hogy nagyon barnul a teteje, vagy akár le is takarhatjuk sütőpapírral.)



