Nehézségi fokozat:
Alakor gnocchi
Múltkor mutattam a bucinudli receptjét, most hozom a sós változatát. Ebben a formában ez a krumplinudli tulajdonképpen nem más, mint a jól ismert olasz étel, a gnocchi. Szinte ugyanúgy készíthetjük, mint a bucinudlit csak nem kell panírmorzsába forgatni. Én egy kevés olívaolajban megpirítottam, miután kivettem a vízből, de ha pirítás nélkül egy kevés olajjal összekeverjük, hogy ne ragadjanak össze, úgy is tökéletes. Ezt most teljes kiőrlésű alakorlisztből készítettem, mert mint tudjátok, nekem az nagy kedvencem, de termesztésen világos lisztből is készíthető.
Hozzávalók kb. 3-4 főnek:
- 500 g burgonya
- 2 ek olívaolaj
- Só ízlés szerint
- 250 g teljes őrlésű alakorliszt
Elkészítés:
- A krumplit főzzük meg héjában.
- Ha megfőtt a krumpli, hámozzuk meg, még melegen törjük át alaposan.
- Adjuk hozzá a sót és az olajat, majd hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt a krumpli, adjuk hozzá a lisztet és gyúrjunk belőle tésztát. A krumpli állagától is függ, hogy mennyire száraz vagy ragacsos tésztát fogunk kapni. Én eléggé lisztes krumplikból készítettem, így egy kevés vizet adtam a hozzá, hogy jól formázható tésztát tudjak gyúrni belőle. Borítsuk lisztezett felületre és készítsünk belőle nudlikat. Én 3 részletben ujjnyi vastagságú hengereket sodortam a tésztából, amiket késsel kis darabokra vágtam. De akár a tenyerünkkel vagy gnocchiformázóval is elkészíthetjük a nudlikat.
- Enyhén sós, forrásban lévő vízben főzzük ki a nudlikat (akkor van kész, ha feljön a víz tetejére). Miután kivettem a vízből, egy serpenyőben kevés olajon megpirítottam őket, de úgy is jó, ha csak öntünk rá egy kis olajat, hogy ne ragadjanak össze.
- Tálaljuk ízlés szerint kedvenc szószainkkal, raguinkkal. Minden passzol mellé, amit főtt tészta mellé is ennénk.



