Nehézségi fokozat:
Alakor morzsasüti
Apukám egyik nagy kedvencét hozom most nektek. Anyuéknál jóformán egész évben terítéken van, mert nyári és téli gyümölcsökből egyaránt tökéletes, sőt még fagyaszottat és kompót verziót is használhatunk hozzá. Én most almával és kompót meggyből készítettem, de tényleg bármivel lehet, amit szeretünk, vagy a mi van otthon. A tészta kb. 3 perc alatt összegyúrható és a mi a legjobb, hogy nem kell bajlódni nyújtással formázással, csak rámorzsoljunk nagyjából egyenletesen a gyümölcsök tetejére és süthetjük is. Semmilyen konyhai előismeret nem igényel ez a recept sem, csak arra vigyázzunk, hogy a gyümölcsök darabolásánál el ne vágjuk az ujjunkat!
Hozzávalók egy közepes méretű sütőtálhoz:
Töltelékhez:
- 4 nagyobb alma
- 1 üveg / kb. 330 g magozott meggybefőtt
- 1/2 citrom leve
- fahéj ízlés szerint
- 2 tk nyírfacukor
Tésztához:
- 150 g teljes kiőrlésű alakorliszt
- 3 ek / kb. 50 g nagyszemű zabpehely
- 2 ek nyírfacukor
- 60 g olvasztott kókuszzsír vagy vegán vaj vagy margarin
- 2 ek víz
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt légkeverés módozatban 180 fokra.
- A kompótot csöpögtessük le, az almákat pucoljuk meg, vágjuk ki a magházukat és vágjuk kis kockákra.
- Az almákat tegyük egy tálba, öntsük rá a citromlevet, szórjuk rá a fahéjat és a cukrot, keverjük össze és tegyük egy közepes méretű sütőtálba (enyém 27 x 17 cm).
- Tegyük a tálba a kompótot is, kicsit össze is forgathatjuk, de nem muszáj. A komptó már elve cukros, így ahhoz nem adtam semmi pluszt.
- A tészta hozzávalóiból készítsünk tésztát. Mindent tegyünk egy tálba és keverjük, gyúrjuk össze. Morzsoljuk a gyümölcsök tetejére a tésztát és tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 25-30 percig, míg megbarnul kicsit a tészta.
- Tálaljuk ízlésünk szerint növényi tejszínhabbal, fagyival, de önmagában is tökéletes.



