Nehézségi fokozat:
Alakor naan kenyér (fehér)
Már hoztam jó néhány kenyérreceptet, de az egyik kedvencemet még nem. Eddig. És ez nem más, mint a naan kenyér, vagy itthon talán ismertebb nevén az indiai lepénykenyér. Eredetét tekintve az indiaiak hagyományos kenyere, gyakran a kanál funkcióját veszi át. A tradicionális indiai konyhában elég sok ragus, szaftos étel szerepel, ezek mellé tökéletes nem csak kísérőnek, de „evőeszköznek” is a naan, ugyanis a finom, puha tésztát kicsit meghajtva teljesen jól „kitunkolható” vele az étel. Mi is nagyon szeretjük, sokoldalúan felhasználható – kenőkékhez is szuper – és tapasztalatom szerint a gyerekek is odáig vannak érte. (Az én kislányom mindenképp) Egy ideje főleg a teljes kiőrlésű, magvas „testvérét” sütöm, aminek a receptjét szintén hozni fogom, de addig is jöjjön a világos, puhább, könnyedebb, lazább verzió.
Hozzávalók kb. 8-10 darabhoz:
- 300 g világos alakor liszt
- só ízlés szerint
- 1 ek sütőpor
- 1 tk szárított élesztő
- 1 ek olívaolaj
- 100 ml langyos víz
- ¼ tk cukor
- ¼ bögre / 60 ml natúr növényi joghurt
Elkészítés:
- A vízben keverjük el a cukrot és az élesztőt, majd tegyük félre addig, míg kimérjük a lisztet.
- Mérjük a lisztet egy keverőtálba, tegyük hozzá a sót, a sütőport, az olajat, majd az élesztős keveréket és a joghurtot, majd gyúrjunk tésztát belőle. (A tészta kicsit ragacsos lehet, de ettől nem kell megijedni.)
- Osszuk 8-10 részre a tésztát, gyúrjunk gombócokat belőle, majd nyújtsuk ki (lisztezett felületen) 1/2 cm vastagságú lepényekké.
(Nem szükséges előre kigombócozni a tésztát, én sem szoktam, csak szabok a tésztából egy adagnyit. Némelyik kisebb lesz, némelyik nagyobb, ez a 8-10 db egy átlagos mennyiség.) - Száraz forró serpenyőben süssük oldalanként pár percig. A hő hatására kis buborékok jelenhetnek meg a tetején, ez adja a naan kenyér jellegzetes kinézetét. (Forrósítsuk fel a serpenyőt, majd vegyük vissza a hőfokot, nem kell maximumon sütni, mert hamar megég a külseje.)



