Nehézségi fokozat:
Alakor teljes kiőrlésű császárzsemle
Mint ahogy azt korábban is írtam, a kedvenc lisztjeim a teljes kiőrlésűek. Kenyeret, kiflit és zsemléket egyaránt készítek belőle, az első kettőre már mutattam is receptet. Most a császárzsemlére hoztam egyet.
Hozzávalók 8 db császárzsemléhez:
- 500 g teljes őrlésű alakor sütőkeverék
- 2 evőkanál lenmag
- 2 evőkanál szezámmag (én most fekete szezámmagot használtam)
- 2 evőkanál növényi tej a kenéshez
Elkészítés:
- A tasakon található kenyérsütési útmutató szerint készítsük el a tésztát, és kelesszük is meg.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra alsó-felső sütési fokozaton.
- Ha megkelt a tészta, vágjuk 8 (viszonylag) egyenlő darabra (én mérleggel kimértem), és formázzunk belőle pogácsákat. Hagyjuk újra kelni 5-10 percig.
- Lisztezett felületen sodorjuk ki a pogácsákat rudakká, majd rakjunk rá egy hurkot. A lelógó végeket tűrjük be alulról és felülről; ha túl hosszú lenne, át is csavarhatjuk a párszor a hurkon.
- Tegyük a zsemléket sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyjunk köztük távolságot, mert sütés közben még kelni fognak (és kicsit el is terülnek).
- Ha megvagyunk mind a 8 zsemlével, kenjünk meg a tetejüket növényi tejjel, szórjuk meg a magokkal és tegyük az előmelegített sütőbe.
- Süssük 20-25 percig, míg kapnak egy kis barnás színt.



