Nehézségi fokozat:
Aszalt paradicsomos szezámmagos csiga
Kicsit forradalmasítottuk a csigákat: töltelék helyett illatos aszalt paradicsomot használtunk, a tetejét pedig szezámmaggal szórtuk. A fehér tönkölynek köszönhetően kívül ropogós, belül azonban nagyon puha, finom a tésztája! Bátran vonjuk be a legkisebbeket is az elkészítésbe!
Hozzávalók (8 darabhoz):
- 1 csomag világos tönköly sütőkeverék
- kis maroknyi aszalt paradicsom
- 390 ml langyos víz
- 1 felvert tojás (a lekenéshez)
- 2-3 evőkanál szezámmag (a szóráshoz-használhatunk más magot is)
Ha aszalta paradicsomot használunk, érdemes a teljes vízmennyiségből kb 100 ml-be beáztatni sütés előtt legalább 30 perccel. Én is így tettem, így az aszalt paradicsomos vízen felül már csak 290 ml vizet tettem a tésztához.
A lisztet a vízzel és a paradicsommal alaposan eldolgozzuk, majd letakarva langyos helyen kb 30-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen átgyúrjuk, majd egy téglalappá lapogatjuk, amit 8 egyenlő csíkra osztunk.
A csíkokat kicsit áthengergetjük, majd csiga alakban feltekerjük.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, lekenjük tojással és megszórjuk a maggal.
15 perc pihentetés után 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt készre sütjük.