Nehézségi fokozat:
Barackos-fahéjas csoda-pite
Ha érdekel a török konyhaművészet, akkor már találkozhattál ezzel a sütivel, ha nem, akkor pedig mindenképpen ki kell próbálnod! Autentikusan ez a süti almás, de mivel most, a recept megírásakor erősen nyár van, én most „kenyérművészesítve” fűszeres sárgabarackkal készítem. Természetesen a tölteléket kedved szerint variálhatod, én például még biztosan el fogom készíteni szilvával is! A süti csodás, mutatós, és bár picit időigényes az elkészítése, cseppet sem bonyolult, szóval ha nem vagy túl gyakorlott a konyhában, akkor is simán megvan!
Hozzávalók:
A tésztához:
–350 gramm fehér tönköly liszt
-120 gramm natúr joghurt/vagy tejföl
-60 ml tej
-2 tojásfehérje
-1 evőkanál porcukor
-1,5 csapott teáskanál só
-1 teáskanál sütőpor
-80 gramm olvasztott (de nem meleg) vaj
A töltelékhez:
-7-8 darab sárgabarack pici kockákra vágva
-2 evőkanál kristálycukor
-1 púpos teáskanál fahéj
A lekenéshez:
-1 tojás sárgája
-1 evőknál tej
A tészta összes hozzávalójából tésztát gyúrunk, majd letakarva kb 10 percig pihentetjük.
Míg a tészta pihen, addig összevágjuk apró kis kockákra a gyümölcsöt, és összekeverjük a cukrot is a fahéjjal.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket, és lekenjük a tejes tojássárgájával. Nem kell pihentetni, egyből mehet a 170 fokra előmelegített (ha lehet alsó-felső légkeverés) sütőben, ahol kb 25-30 perc alatt aranybarnára sütjük őket.