Barion Pixel

Nehézségi fokozat:

Bejgli

A karácsonyi ünnepi asztal elmaradhatatlan, klasszikus süteménye a bejgli. Mi most ízletes, illatos tönkölyből készítettük el, a belsejébe pedig lágy, főzött diókrémet tettünk, amit az édesen zamatos aszalt szilva koronáz meg.

Hozzávalók (2 rúdhoz)

A tésztához:

  • 1 csomag világos tönköly édes sütőkeverék
  • 200 ml langyos tej (vagy víz, vagy növényi tej)
  • 1 darab tojás (ha tojás nélkül készítenéd el, akkor helyette 50 ml folyadékot használj)
  • 30 gramm olvasztott, de nem forró vaj (vagy más zsiradék)
  • 4 evőkanál porcukor

A töltelékhez:

  • 300 gramm darált dió
  • 400 ml tej (vagy víz, vagy növényi tej)
  • 100 gramm kristálycukor
  • 1 kezeletlen citrom reszelt héja
  • 150 gramm aszalt, darabolt szilva (vagy más aszalt gyümölcs, de el is hagyható)

A lekenéshez:

  • 1 tojás sárgája
  • 1 tojás fehérje

A tészát a langyos tejjel, tojással, vajjal, cukorral alaposan összekeverjük, és letakarva langyos helyen kb 30-40 percig pihentetjük.

A krémhez a tejet és a diót elkeverjük, és lassú tűzön kb 10-12 perc alatt sűrű krémmé főzzük. Levesszük a tűzről, elkeverjük benne kristálycukrot, a citromot és az aszalt gyümölcsöt, és szobahőmérsékletűre hűtjük.

A tésztát lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, kettéosztjuk, és kb 5-6 mm vastagságúra nyújtjuk. Megkenjük a töltelék felével, és feltekerjük. A másik tésztadarabbal ugyanígy járunk el.

A tésztarudakat sütőpapírral bélelt tepsire fektetjük, és egyenletesen lekenjük a tojások sárgájával. Hűvös, enyhén szellős helyre tesszük, és megvárjuk, hogy a tojássárgája megszáradjon a tészta felszínén, ez kb 10-15 perc. Ha már nem ragacsos a felszíne, vékonyan lekenjük a fehérjével is, és újra hűvös, szellős helyre tesszük kb 10 percre.

Közvetlenül sütés előtt egy fogvájóval kissé megszúrjáljuk, hogy elkerüljük a repedést, és 175 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt készre sütjük!

Kapcsolódó termékek