Barion Pixel

Nehézségi fokozat:

Bögrés meggyes tönkölymuffin

A muffin talán a világ legegyszerűbb sütije! Gyorsan elkészül, és ezerféleképpen variálható aszerint, hogy mi van otthon a kamrapolcon. Készülhet hozzáadott plusz fahéjjal vagy csokidarabosan, de ha csak egy kis maradék lekvár lapul a leghátsó polcon, azzal is isteni lesz. Én most egy extra gyorsan elkészíthető, bögrés változatot fogok mutatni, szóval ha nincs kéznél mérleg, akkor is garantált a szuperfinom végeredmény. Friss, magozott meggyet használtam, de természetesen fagyasztott gyümölccsel is készülhet, ez esetben azonban különösen figyeljetek, hogy teljesen kiolvadjon.

Hozzávalók (kb 12 darab, átlagos méretű muffinhoz):
1 púpos bögre világos tönkölyliszt (300 ml-es bögre)
-1 evőkanál világos tönkölyliszt
-1/3 bögre kristálycukor
-1 egész, kisebb méretű tojás
-½ bögre tej
-¼ bögre olaj
½ kávéskanál sütőpor
-csipet só
-nagyobb marék magozott meggy+néhány szem a díszítéshez

Díszítés:
-3-4 evőkanál porcukor
-meggylé

A tészta hozzávalóit a plusz egy evőkanál tönkölyliszten és a meggyen kívül egyneművé keverjük. A meggyet óvatosan nyomkodjuk ki, ezzel egyrészt elkerüljük hogy sok levet eresztve szétáztassa a tésztát, másrésztől pedig a díszítéshez szükségünk lesz pár teáskanál friss meggylére. A magozott, és kissé kinyomkodott meggyre szórjuk a lisztet, és jól elkeverjük. A lisztezett meggyet hozzáforgatjuk a masszához. Erre azért van szükség, mert a meggy nem fog lesüllyedni a muffin aljába, így minden falathoz jut egy kis gyümölcs! A tésztát a papírkapszlikba adagoljuk. Arra figyeljünk, hogy kb 2/3 részig töltsük meg a masszával, hiszen még a sütés során is nőni fognak a kis muffinjaink!
A muffinokat 170 fokra előmelegített sütőbe toljuk (ha lehet, alsó-felső légkeverést használjunk) ahol kb 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük őket. Hűtsük ki teljesen az elkészült tésztát (a meleg tésztáról lefolyik a cukormáz)!
A díszítéshez adjunk először 1-2 kávéskanál meggylevet a porcukorhoz, és óvatosan, szinte cseppenként adagoljuk hozzá a folyadékot. Figyeljünk rá, hogy ne legyen túl folyós a cukormáz, mert akkor lefolyik a tésztáról. Akkor jó, ha úgy tudunk „vonalat” húzni a cukormáz tetejére a kanállal, hogy az nem folyik össze, hanem tartja a formáját. Mentalevelekkel, és néhány szem gyümölccsel díszítjük.

Kapcsolódó termékek