Nehézségi fokozat:
Citromos-túróhabos ökörszem és mogyorókrémmel töltött golyók
Hozzávalók 12 darabhoz (6 db túrós és 6 db mogyorókrémes)
- a tésztához: 1 csomag alakor kalács keverék 220 ml langyos víz
- a mogyorókrémes golyóhoz 3-4 evőkanál mogyorókrém
- a túrós töltelékhez:
- 50 gramm túró
- 2 evőkanál porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 evőkanál olvasztott vaj
- 1 tojás (+1 a lekenéshez)
- egy negyed -kezeletlen- citrom reszelt héja
- csipet só
- szórásnyi egész szemű mák
- szeletelt mandula
- A túróhoz hozzáadjuk a tojássárgáját, a cukrokat, a vajat és a citromhéjat, és villával krémesre törjük.
A tojásfehérjét a csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan hozzáforgatjuk a túrós krémhez.
A tésztához a lisztet és a vizet alaposan összedolgozzuk, majd letakarva kb. 20-25 percig pihentetjük.
Ezután 12 részre osztjuk, és enyhén lisztezett felületen gombócokká formázzuk őket.
Az ökörszemhez mélyedést készítünk, és bő teáskanálnyi túrós tölteléket halmozunk rá.
A mogyorókrémes golyóhoz a tésztagombócot a kezünkkel kb. 9-10 cm átmérőjű koronggá lapítjuk, 1 teáskanál mogyorókrémet teszünk a közepére, és alaposan összecsippentjük a tésztát, nehogy kifolyjon a töltelék.
A kis tésztákat sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, megkenjük őket a felvert tojással, és ha van kedvünk, megszórhatjuk őket mandulával és egész szemű mákkal. - A tésztát 160 fokra előmelegített sütőben tesszük, ahol alsó-felső légkeverésen kb. 18-20 perc alatt aranybarnára sütjük