Nehézségi fokozat:
Cseresznyés csigák - 2. nehézségi fokozat
A cseresznyeszezon idén egy kicsit várat magára, már június írunk és én még májusi cseresznyét sem láttam.
Na de ne keseredjünk kell, amíg nincs friss, addig jó a fagyasztott is (vagy ha már szezon után vagyunk, akkor akár kompótból is elkészíthető). A töltelék természetesen más gyümölcsre is cserélhető, nyugodtan készítsünk szezonnak megfelelő csigákat. (Nekem a barackos is nagy kedvencem!)
Hozzávalók 15-16 db kisebb csigához:
- 330 g kalácshoz való alakor kalács sütőkeverék
- 500 g magozott cseresznye (fagyasztott is jó)
- 2 tk keményítő
- cukor ízlés szerint
- csipet fahéj
- 2-3 ek (növényi) tej
Elkészítés:
- Készítsük el a cseresznyés tölteléket. A cseresznyét a keményítővel, cukorral és a fahéjjal tegyük fel a tűzhelyre egy edényben és melegítsük össze. A keményítőtől be fog kicsit sűrűsödni. Vegyük le a tűzről és tegyük félre felhasználásig.
(Ha fagyasztott cseresznyét használunk, akkor először olvasszuk fel az edényben a cseresznyét, és ha nagyon sok levet engedett, azt szűrjük le. Ezután ugyanúgy tegyük hozzá a keményítőt, cukrot, fahéjat és melegítsük össze.) - Melegítsük elő a sütőt 200 C fokra (alsó-felső sütési fokozaton).
- Tasakon található sütési útmutató szerint állítsuk össze a tésztát és kelesszük meg.
- Ha megkelt a tészta, borítsuk lisztezett felületre és nyújtsuk ki kb. 1 ujjnyi vastag téglalap alakúra.
- Oszlassuk el a tetején a cseresznyét úgy, hogy mindenhová jusson.
- A hosszabbik oldal mentén tekerjük fel a tésztát, majd egy éles késsel (vagy cérnával) vágjunk belőle 1 cm vastag szeleteket.
- Egy hőálló tálat kenjünk ki vékonyan olajjal és tegyük bele a csigákat úgy, hogy hagyunk köztük legalább 1 cm távolságot (kelés miatt).
- Hagyjuk 5-10 percig letakarva kelni a csigákat, majd kenjünk meg az oldalukat (növényi) tejjel, mielőtt betennénk a sütőbe. (Nem szükséges, csak ha zavarónak gondoljuk, hogy lisztes marad. Olajjal is megkenhetjük, akkor sütés után jobban szétszedhető.)
- Süssük 20-25 percig a csigákat, vagy amíg kapnak egy szép aranybarna színt.



