Barion Pixel

Nehézségi fokozat:

Csíkos alakorkalács

Illatos, édes, puha, és finoman kakaós…igen, ez nem más, mint egy jó kalács ismérvei! Szerintem szenzációs még langyosan, vagy teljesen kihűlve is, de adok rá még egy tippet! Kiskanálnyi vajat forrósítunk, belecsorgatunk 1-2 teáskanál mézet, és ebben pirosra sütjük a kalácsszeleteket! Bárhogy is fogyasztod, biztos vagyok benne, hogy a kedvenced lesz ez az ősi gabonás finomság!

Hozzávalók:
500 gramm fehér alakor liszt
-50 gramm tejföl vagy joghurt
-1 egész tojás
-180 gramm tej +1 evőkanál
-80 gramm puha vaj
-150 gramm kristálycukor
-2 csapott teáskanál szárított élesztő
-1 teáskanál só
-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-1-2 evőkanál víz (a lekenéshez)

A lisztet, tojást, cukrot, tejfölt, tejet és az élesztőt alaposan összekeverjük. Nem kell dagasztani, csak keveredjenek el az alapanyagok. Takarjuk le, és 15-20 percig pihentessük.
Ezután keverjük bele a vajat és a sót, és pár percig dagasszuk át a tésztát. Felezzük el a masszát, és az egyik felébe dagasszuk bele jól a kakaóport és az 1 evőkanál tejet. Folpackkal letakarva, langyos helyen kb 1,5-2 óra alatt kelesszük duplájára a tésztákat.
Erősebben lisztezett felületen nyújtsuk ki mindkét tésztát kb fél cm vastagságú téglalappá.
Az egyik tésztát vékonyan kenjük meg vízzel, és tegyük rá a másik tésztát. Vágjuk hosszában 4 egyenlő lappá, és helyezzük őket egymásra úgy, hogy picit mindig megkenjük vízzel a tészta tetejét, amire rátesszük a következő lapot. Ezzel így „egymáshoz ragasztjuk” a lapokat, és nem fognak szétesni a rétegek a fonásnál. Az így kapott tésztát vágjuk hosszában 3 egyenlő részre, és fonjuk össze a szálakat.
Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ahol még kb 15-20 percig pihentetjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb 40-45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kapcsolódó termékek