Nehézségi fokozat:

Cukormentes mákos-barackos alakor pite

Ha szereted a szaftos, mákos tölteléket, ha szereted az omlós tésztát, és a kissé karamellizálódott gyümölcsöt, akkor ezt a sütit Neked találták ki! Ráadásul cukormentes!!! Az alakor fantasztikus ízétől pedig kap az egész egy különlegesen gazdag ízt, szóval mindenképp próbáljátok ki!!! Figyelem! A tészta mennyisége egy 30 cm átmérőjű formához van számolva, és ahogy a képen is látod, minimális “rácsozással”. Ha kisebb átmérőjű formát választasz, akkor be tudod “rácsozni” teljesen a tetejét. Szerintem csodaszép és különleges, ha a gyümölcs szépen látszik a pite tetején, ezért így kalkuláltam az arányokat.

Hozzávalók (30 cm-es formához):

A tészához:
350 gramm világos alakor liszt
-250 gramm jéghideg, kockázott vaj
-1 tojás sárgája
-4 evőkanál tejföl
-2 evőkanál poreritrit
-fél kávéskanál só

A töltelékhez:
-80 gramm puha vaj
-1 kisebb kezeletlen citrom reszelt héja és leve
-5 egész tojás
-500 gramm poreritrit (nem elírás, mert egyrészt nem kis mennyiség, másrészt pedig az eritrit gyengébben édesít mint a cukor)
-1 kávéskanál vanília paszta/vanília őrlemény
-375 ml forró tej
-csipet só
-2-3 db barack kockázva (természetesen bármilyen gyümölccsel, vagy akár anélkül is elkészíthető)
-600 gramm mák

A tésztához az összes hozzávalót összedolgozzuk. Igyekezzünk gyors mozdulatokkal dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg nagyon a kezünk melegétől. Csomagoljuk fóliába, és tegyük a hűtőbe, vagy akár fagyasztóba is, ott gyorsabban lehűl. A lényeg, hogy a puha tészta összeálljon. Akár elkészíthetjük előző este is, másnap akkor már csak ki kell nyújtani.
A töltelékhez szétválasztjuk a tojásokat. A fehérjét kemény habbá verjük a poreritrit kb felével és egy csipet sóval. A sárgáját kikeverjük a vajjal és a poreritrit másik felével. A mákra öntjük a forró tejet, és hozzákeverjük a citrom levét és héját.
A sárgájás részbe több részletben belekeverjük a tejes mákot. Itt dolgozzunk gyorsan, nehogy a tejtől forró mák összerántsa a tojássárgájás részt! A tojáshabot 2-3 részletben óvatosan keverjük bele a mákos részbe.
A tésztát lisztezett felületen nyújtsuk kb 4-5 mm vékonyra, és nyomkodjuk a formába. A túllógó tésztát késsel vágjuk le.
Öntsük rá a mákos tölteléket. A kockázott gyümölcsöt szórjuk a pitére.
A leeső tésztát ismét gyúrjuk összes, és díszítsük a pitét nekünk tetsző módon.
160 fokra előmelegített sütőben tesszük, ahol kb 45-50 perc alatt aranybarnára sütjük.
Akkor jó, ha már nem “remeg” a töltelék. A formában hagyjuk kihűlni!

Kapcsolódó termékek

Kosár

A kosár üres

Összesen
Ft0.00
0