Nehézségi fokozat:
Diós kalács
Ennek a finom, citromtól illatozó diós kalácsnak senki nem tud ellenállni! Nagy kedvencünkből, a fehér alakorból készül! Végtelenül gyors és egyszerű az elkészítése is, szóval a rohanó hétköznapokba is beilleszthető! Kipróbálod?
Hozzávalók:
-A tésztához:
- 1 csomag édes világos alakor sütőkeverék
- 4 evőkanál kristálycukor
- 30 gramm olvasztott, de nem meleg vaj
- 250 ml langyos tej (vagy víz vagy növényi tej)
– A töltelékhez:
- -100 gramm darált dió
- -4 evőkanál kristálycukor
- -1 kisebb bio citrom reszelt héja (vagy ízlés szerint pl fahéj)
-A megkenéshez:
- 50 gramm olvasztott, de nem meleg vaj
A tésztához a lisztet a vajjal, a cukorral és a tejjel simára keverjük, és letakarva langyos helyen kb 35-40 percig pihentetjük.
A töltelékhez összekeverjük a diót, a cukrot és a citromhéjat.
A tésztát lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, és kb 45×35 cm-es téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a vajjal és megszórjuk a diós töltelékkel. Feltekerjük, és sütőformába tesszük (ha nem tapadásmentes a formánk, akkor vékonyan vajazzuk és lisztezzük ki).
15 percig pihentessük a formába, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb 40-45 perc alatt készre sütjük.