Barion Pixel

Nehézségi fokozat:

Fahéjas fátyolkalács

Hirtelen beállítottak a vendégek, és még a szörpös üveg is majdnem üres? Vagy a gyerekeknek kellene kis uzsonnát csomagolni, de ötleted és sok időd sincs rá? Esetleg magadat kényeztetnéd egy kis tápláló ősgabonás finomsággal? 
Bármi is legyen a válaszod, ez a csokikrémes csiga elképesztően finom, és hiper sebességgel elkészül (mondjuk arra azért készülj, hogy legalább ilyen gyorsan el is fog fogyni)!
Nagyon fahéjas, nagyon puha, de közben ropogósan karamellizált a teteje. Kell ennél több? Szerintem nem. Villámsebesen elkészíthető ez a recept is, és van benne valami földöntúli nyugalmat árasztó érzés, ahogy finoman lehúzzuk egymásról az illatosan fahéjas tésztalapocskákat. Délutáni tea mellé tökéletes választás ez az ősi gabonás finomság!
 
Hozzávalók a tésztához:
– 220 ml langyos tej (vízzel és növényi tejjel is helyettesíthető)
– 3 evőkanál porcukor (OPCIONÁLIS-a keverék istenien illatos vaníliáscukrot tartalmaz, azonban ha Te az édesebb ízeket kedveled, használhatsz ízlésed szerint)
 
Hozzávalók a fahéjas réteghez:
– 50 gramm olvasztott, de nem forró puha vaj (laktózmentes vajjal vagy növényi zsiradékkal is helyettesíthető)
– 3 evőkanál fahéj
– 5 evőkanál kristálycukor
 
Először a tésztát készítjük el: összegyúrjuk az alapanyagokat, majd letakarjuk és kb 20-25 percig langyos helyen pihentetjük.
 
A tésztát lisztezett felületen (bármilyen lisztet használhatsz) picit átgyúrjuk, majd kb fél cm vastagságú téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük az olvasztott vaj felével és megszórjuk a fahéjas cukorral. A maradék vajjal meglocsoljuk, és egy kanállal picit belenyomkodjuk a fahéjas cukrot a vajba.
Olyan méretű tésztalapokat vágunk belőle mint a sütőformánk kisebbik oldala, majd a lapocskákat szorosan egymás mellett, függőlegesen felsorakoztatjuk.
 
170 fokra előmelegített sütőben kb 28-32 perc alatt aranybarnára sütjük.
 

Kapcsolódó termékek