Nehézségi fokozat:
Fahéjas-kakaós alakor kalács – alakor-kalácssütőkeverékből
Ezzel az alakor-kalácssütőkeverékkel gyerekjáték kalácsot sütni, nagyon finom puha, rugalmas lesz a végeredmény, ami tuti mindenkit elvarázsol. Önmagában is nagyon finom, de most adtam hozzá egy kis fahéjat és kakaót is, hogy ne csak az ízen csavarjak egy kicsit, de a látványon is. 😉
Hozzávalók 1 db nagy kalácshoz:
- 2 x 330 g (azaz két zacskó) kalácshoz való alakor kalács sütőkeverék
- fahéj ízlés szerint
- 1-2 ek kakaópor (cukrozatlan)
- növényi tej a kenéshez
Elkészítés:
- Készítsük el a fehér és a barna színű tésztákat: öntsük a tasakok tartalmát külön-külön tálakba. Az egyik tál lisztkeverékhez adjuk a fahéjat, keverjük el benne; a másik tál lisztkeverékhez meg a kakaóport (érdemes a kakaóport beleszitálni, hogy ne maradjanak benne csomók) és szintén keverjük el benne. A tasakon található sütési útmutató szerint állítsuk össze a tésztákat és kelesszük meg.
- Ha megkeltek a tészták, borítsuk őket lisztezett felületre és hengergetve sodorjunk belőlük kb. fél méteres szálakat.
- Tekerjük össze a két szálat és tegyük át tapadásmentes / sütőpapírral bélelt sütőformába. (Az átlagos méretű kenyérsütőforma kicsit lesz, én is egy nagyobb hőálló edényben sütöttem meg.)
- Hagyjuk 5-10 percig letakarva kelni, majd kenjünk meg a tetejét növényi tejjel, mielőtt betennénk a sütőbe.
- A tasakon olvasható útmutató szerint süssük készre a kalácsot. A szép szeletelés érdekében várjuk meg míg langyosra hűl.
Megjegyzés: Én megszokásból 200 fokra előmelegített sütőbe tettem be a kalácsot sülni, majd kb. sütési idő felénél visszavettem a hőfokot 160 fokra, hogy ne égjen meg a teteje.



