Nehézségi fokozat:
Ferdinánd tekercs
Illatos, puha alakor tekercsek, melyekre az isteni vaníliáscukor finoman rákaramellizálódik! Kell ennél több? A család biztosan gyorsan elkapkodja!
Hozzávalók (egy kisebb méretű tepsihez)
A tésztához:
-1 csomag tönköly kalács keverék
-250 ml langyos tej
-3 tojássárgája
A krémhez:
-120 g puha vaj
-100 gram kristálycukor
A cukros lekenéshez:
-4 evőkanál tej
-2 csomag vaníliás cukor
A lisztet a tejjel és a tojások sárgájával alaposan eldolgozzuk, majd letakarva langyos helyen kb. 60 percig pihentetjük. Mialatt a tészta pihen, elkészítjük a krémet: a vajat a cukorral kissé kihabosítjuk.
A tésztát enyhén lisztezett felületen kissé átgyúrjuk majd kb. 50×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Megkenjük a vajas krémmel, majd a hosszabbik oldalánál fogva szorosan feltekerjük. A tésztát kb. két újnyi darabokra vágjuk, és sütőpapírral bélelt tepsi be sorakoztatjuk. A tésztát még kb. 20-25 percig pihentetjük, majd 170 °-ra előmelegített sütőben 15 percet sütjük. Közben a négy evőkanál tejet megmelegítjük és elkeverjük benne a vaníliás cukrokat. A sütőből kivéve megöntözzük a vaníliás tejjel, majd vissza toljuk a sütőbe, ahol további 10 perc alatt készre sütjük.