Nehézségi fokozat:
Foszlós kakaós selyemkalács
Szerintem egy illatosan foszlós kalácsnak senki sem tud ellenállni. Hidegen, melegen, lekvárral vagy vajjal…Te mivel kóstolnád meg?
Hozzávalók:
A tésztához:
–500 gramm fehér tönköly liszt
-2 csapott teáskanál szárított élesztő
-2 egész tojás
-200 ml langyos tej
-130 gramm porcukor
-2 teáskanál só
-75 gramm olvasztott vaj
A kakaós részhez:
-2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
-1 evőkanál tej
A lekenéshez:
-1 kisebb felvert tojás
A tésztához a lisztet, élesztőt, tejet, tojást és porcukrot elkeverjük, és letakarva kb 15 percig pihentetjük. Hozzáadjuk a sót és a vajat, majd kidagasztjuk és kettéosztjuk a tésztát. Az egyik felébe beledagasztjuk a kakaót az egy evőkanál tejjel, és letakarva mindkét tésztát közel háromszorosára kelesztjük. Lisztezett felületen kb 2-3 mm vékonyra nyújtjuk.
Az alsó lapot megkenjük pici vízzel, majd rátesszük a másik tésztát, és elfelezzük. Az egyik felét lekenjük vízzel és szorosan feltekerjük, a másik felét pedig megfordítjuk, és így kenjük meg vízzel és így tekerjük fel. Így kapunk egy sima és egy kakaós külsejű tésztakígyót, amit összetekerünk. Sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük, ahol további 15-20 percet pihentetjük, lekenjük tojással, majd 170 fokra előmelegített sütőben (ha lehet, alsó-felső légkeverés) kb 32-35 perc alatt aranybarnára sütjük.