Nehézségi fokozat:
Füstölt sajtos csiga
Ezeknek a kis csiga formájú alakor zsemléknek lehetetlen ellenálni, főleg hogy illatos füstölt sajttal vannak megtöltve!
Hozzávalók (8 darabhoz):
- 1 csomag világos alakor sütőkeverék
- 390 ml langyos víz
- 160-180 gramm reszelt sajt
- 8 evőkanál (olíva)olaj
- 1 felvert tojás (lekenéshez)
- magvak a szóráshoz (elhagyható)
A lisztet a vízzel alaposan elkeverjük, majd letakarva langyos helyen 30-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen alaposan átgyúrjuk, majd négy egyenlő részre osztjuk.
A tésztadarabkákat kissé felgömbölyítjük, és kb 45 cm átmérőjű körlappá nyújtjuk. Az egyik kinyújtott tésztát egyenletesen lekenjük két evőkanál olajjal, és ráfektetjük a második tésztalapot. Ezt is lekenjük vékonyan két evőkanál olajjal, és négy egyenlő részre vágjuk.
Rászórjuk a reszelt sajtot, szorosan feltekerjük, és csiga formára alakítjuk. Így járunk el a másik két tiszta lappal is.
A csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, ahol még kb. 10-15 percig pihentetjük, majd lekenjük tojással, és megszórjuk magokkal. 180 °-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.