Nehézségi fokozat:
Grillzöldséges galette
A franciák híres pitéje, a galette nemcsak édesen készíthető, hanem sós finomságként is helye van az asztalunkon! Én most egy grillzöldséges variációt hoztam Nektek! A zöldségeket természetesen kedvetek szerint variálhatjátok!
Hozzávalók
A tésztához:
–200 gramm világos tönkölyliszt
-100 gramm jéghideg, kockázott vaj
-1 teáskanál só
-1 teáskanál szárított fűszerkeverék (elhagyható)
-1-2 evőkanál hideg víz
A zöldségekhez:
-1 pici cukkini
-3 fej gomba
-1 kis fej vöröshagyma
-2 kisebb paprika
-8-9 szem koktélparadicsom
-1/8 fej káposzta
-2 gerezd fokhagyma
-1 evőkanál olaj
-kis ág friss rozmaring
-4 kisebb tojás
-só, bors ízlés szerint
A tésztát a víz kivételével gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd annyi vizet öntünk hozzá hogy szépen összeálljon. Igyekezzünk minél gyorsabban dolgozni, nehogy a vaj a kezünk melegétől felolvadjon. Folpackba csomagoljuk, és kb 2 órára tegyük hűtőbe (vagy ha sietünk, 30-40 percre fagyasztóba).
A grillzöldséghez mindent felaprítunk ízlésünknek megfelelő méretben, és só nélkül magas lángon megpirítjuk. Fontos hogy most még ne sózzuk, hiszen akkor levet ereszt a zöldség, és nem pirulni, hanem főni fog! Nem kell teljesen puhára sütni, hiszen még a sütőbe is betesszük. Ha már szép színt kapott, lehúzzuk a tűzről, és ízlés szerint sózzuk. Terítsük ki egy tálcára, hogy hamarabb lehűljön.
A tésztát lisztezett felületen kb fél cm vastagságúra nyújtjuk, sütőpapírra helyezzük, és a közepére halmozzuk a zöldségeket. A tészta szélét vagdossuk be kb 2 cm mélyen, és hajtsuk vissza. Szórjuk meg a friss rozmaringgal, üssük rá a tojásokat, és 170 fokra előmelegített sütőben kb 45-50 perc alatt süssük aranybarnára.