Nehézségi fokozat:
Kakaós alakor kekszek – teljes kiőrlésű lisztből
„Anya! Süssünk kekszet! De olyat, amire tudok nyomdázni!” – hangzott ez el nemrég 5 éves kislánykám szájából. Rendben, süssünk! – válaszoltam és gyorsan összedobtam – ill. segítettem kislánykámnak összeállítani 😉 – a tésztát és már nyomdázta is. Ismét kedvenc lisztemet, a teljes kiőrlésű alakort használtam, kekszekhez is nagyon jól illik. A kekszek önmagukban is nagyon finomak, kislánykám viszont baracklekvárral megkenve eszegette őket. Nem lett túl nagy adag, így pár nap alatt el is fogyott az egész.
Hozzávalók kb. 30 db kekszhez:
(mennyiség attól függ, mekkora kiszúróformát használunk):
- 300 g teljes kiőrlésű alakor liszt
- 100 g teljes értékű nádcukor (vagy egyéb cukor, édesítő)
- 50 g vegán vaj vagy margarin (sima vaj is használható, ha nem fontos, hogy növényi legyen)
- 30 g kakaópor
- ¼ tk fahéj
- 90 ml hideg víz
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra (alsó-felső sütési fokozaton).
- A víz kivételével tegyünk minden hozzávalót egy nagy tálba. A vizet fokozatosan adagolva gyúrjunk tésztát belőlük. Akkor jó, ha egy könnyen formázható, kicsit ragacsos tésztát kapunk.
- Lisztezett felületen, vagy két sütőpapír között nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagságúra (akár két részletben is nyújthatjuk), sütikiszúróval/ nyomdás sütikiszúróval készítsünk kekszeket, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire.
- Ha megtelt a tepsi, tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 6 percig. Hamar megsülnek, mert elég vékonyak, ezért vigyázzunk, hogy ne égjenek meg, mert a kakaó megkeseredhet!



