Kenyérsütés lépésről-lépésre
Öntsük a sütőkeveréket egy keverőtálba
Öntsük hozzá a tasak hátoldalán megadott mennyiségű langyos vizet
Egy fakanállal (vagy robotgép dagasztóspiráljával) alaposan keverjük el a hozzávalókat
Takarjuk le a tálat, és helyezzük langyos helyre
Miután kb kétszeresére dagadt a kenyérmassza, öntsük a tésztát a sütőformába (ha lehet, használjunk tapadásmentes sütőformát)
Pihentessük a tésztát kb 10-15 percig, ezalatt melegítsük elő a sütőt 180 fokra (ha lehet, alsó-felső sütés)
A kenyér felszínére ízlés szerint szórhatunk díszítésnek egy kis lisztet (bármilyet választhatunk) de akár enyhén vizes kézzel le is simíthatjuk
Helyezzük a tésztát a sütőbe, és 60 perc alatt süssük készre
A megsült, még forró kenyeret vegyük ki a sütőformából, és rácson hagyjuk teljesen kihűlni
Gyakran ismételt kérdések
Mekkora keverőtálat használjak?
Úgy érdemes megválasztani a tál méretét, hogy a bekevert tészta még kb kétszeresére fog növekedni!
A langyos víz az inkább hideg, ugye?
A langyos víz hőmérséklete semmilyen esetre se legyen hideg, vagy túl forró. Akkor a legjobb, amikor bele tudunk nyúlni, és kellemesen kézmeleg.
Tényleg elég fakanállal bekeverni? Nem kell dagasztani?
Az ősi gabonás kenyér állaga teljesen más, mint a modern gabonák, így nem, ezt nem kell dagasztani. Ha egy fakanállal alaposan elkeverjük, tökéletes lesz!
Ha nincs rácsom, min hűtsem ki a kenyeret?
Ilyenkor érdemes 2-3 fakanalat egymástól kis távolságra elhelyezni, és erre rakni a kenyeret.
Elég konyharuhával letakarni, vagy használjak inkább folpackkot?
Ha hűvösebb, szellősebb helyen készíted, akkor inkább a folpackkot ajánljuk, nehogy kiszáradjon a tészta felszíne.
Ha nincs tapadásmentes sütőformám, akkor mit használjak?
Ilyen esetben jó módszer az is, ha sütőpapírral béleljük ki a formát.
Végig 180 fokon kell sütni a kenyeret?
Igen, közben nem kell változtatni a sütési hőmérsékleten.
Elkészíthetem az ősi gabonás kenyeret kenyérsütő gépben is?
Természetesen igen, ebben az esetben az adott kenyérsütő gép használati útmutatója alapján kell elkészíteni a kenyeret.