Nehézségi fokozat:
Kürtőskalács csíkok
A fahéjasan illatozó kürtőskalácsot senkinek nem kell bemutatni, hiszen kicsik-nagyok kedvence! Jó hír, hogy az édes alakor sütőkeverékkel pillanatok alatt elkészíthetjük a vásárok, fesztiválok legnépszerűbb finomságát!
Hozzávalók (kb 2 gáztepsinyi mennyiséghez):
A tésztához:
- 1 csomag édes alakor sütőkeverék
- 250 ml tej (vagy víz, vagy növényi tej)
- 4 evőkanál kristálycukor (vagy porcukor)
A tetejére:
- 5 evőkanál kristálycukor
- 1 teáskanál fahéj
- 30 gramm olvasztott vaj (opcionális)
A lisztet a tejjel és a cukorral alaposan eldolgozzuk, majd letakarva langyos helyen kb 30-35 percig pihentetjük.
Lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd kb 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
Ha szeretnénk, megkenhetjük olvasztott vajjal.
Szórjuk meg egyenletesen a fahéjas cukorral, és a sodrófával finoman görgessük végig a felszínét, hogy a cukor jobban rátapadjon.
Vágjuk fel kb hüvelykujjnyi vastag és kb 8-10 cm-es csíkokra, majd fektessük a tésztacsíkokat sütőpapírral bélelt tepsibe. Pihentessük így a tésztát még kb 15 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 9-13 perc alatt süssük aranybarnára!