Nehézségi fokozat:

Mákos-almás galette

A galette a franciák rusztikusan-hanyag pitéje. Természetesen csak az elkészítése „hanyag”, hiszen ízből csillagos ötös! Itt nem kell bajlódni a pite rétegeinek egymásra emelésével, hiszen a tészta széle csak lazán rá van hajtogatva a töltelékre. Villámgyorsan elkészíthető, és hát igen, itt is érvényes az a megállapítás, hogy ugyanilyen gyorsan el is fogy! Jó hír, hogy a tésztát már akár előző este is elkészítheted, így másnap már csak ki kell nyújtani, megtölteni finomságokkal, és már mehet is a sütőbe!  A mák ad egy plusz ropogósságot a tésztának, ami nagyon jól harmonizál a tönköly csodásan komplex ízével! Én most friss, ropogós nyári almával készítettem, de bármilyen gyümölccsel készítheted!

Hozzávalók (kb 28-30 cm átmérőjű sütihez)

A tésztához:
250 gramm világos tönköly
-125 gramm hideg, kockázott vaj
-2 evőkanál átszitált porcukor
-1 csipet só
-szükség szerint 1-3 evőkanál hideg víz
-1 evőkanál egész szemű mák
-pici liszt a nyújtáshoz

A töltelékhez:
-8-10 kisebb alma
-5 evőkanál kristálycukor
-2 púpos teáskanál fahéj

A tésztához a lisztet, vajat, sót, cukrot és a mákot összemozsoljuk, majd összegyúrjuk. Ha szükséges, pici vizet adunk hozzá. Igyekezzünk gyorsan dolgozni, hogy a vaj ne olvadjon meg túlságosan a kezünk melegétől. Folpackba csomagoljuk, és legalább 1 órára hűtőszekrénybe tesszük. Ha sietünk, tehetjük a fagyasztóba is, a lényeg hogy a vaj visszadermedjen. Az alma magházát eltávolítjuk, és nagyon vékonyra szeljük (és mandolinnal szoktam szép vékonyra vágni). Én nem szoktam a héját leszedni, de ha nem szereted, akkor természetesen meghámozhatod. Hogy ne barnuljon be, egy fél citrom levével kevert vízbe szoktam szelni az almát. Felhasználás előtt az almát lecsepegtetjük, és kissé kinyomkodjuk. A tésztát enyhén lisztezett felületen kb fél cm vastagságúra nyújtjuk (kb 36-38 cm átmérő lesz) és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Ráhalmozzuk az almát úgy, hogy 4-5 cm-re a szélétől már nem teszünk rá. Megszórjuk a fahéjjal elkevert kristálycukrot. A szélét ráhajtjuk a töltelékre. 170 fokra előmelegített sütőben kb 45 perc alatt aranybarnára sütjük.

Kapcsolódó termékek

Kosár

A kosár üres

Összesen
Ft0.00
0