Nehézségi fokozat:
Mandulás-csokis kekszek – teljes kiőrlésű alakorlisztből
Egy isteni finom, illatos, ropogós és csokis kekszről azt hiszem nem is kell ódákat zengeni, ezek a tulajdonságok már önmagukban el is mondtak mindent. Tea, kávé, (növényi) tej mellé éppúgy tökéletesek, mint egy kis nasinak a nap folyamán.
Hozzávalók kb. 20-22 darabhoz:
- 250 g teljes őrlésű alakorliszt
- 1 ek sütőpor
- 2 lentojás (= 2 ek őrölt lenmagot keverjünk össze 6 ek vízzel és hagyjuk állni kb.3-5 percig, míg kocsonyás, sűrű állaga lesz)
- 60 g barna cukor (cserélhető nyírfacukorra vagy egyéb édesítőre)
- 2 ek (szobahőmérsékletű) kókuszszír
- 1/3 bögre /80 ml mandulavaj (natúr, cukrozatlan)
- 1/4 bögre /60 ml mandulatej
- Ízlés szerint (ét)csokoládé a tetejére (elhagyható)
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt légkeverés funkción 200 fokra.
- A csokoládé kivételével minden hozzávalót tegyünk egy keverőtálba és gyúrjunk belőle tésztát. Könnyen formázható tésztát kell kapnunk.
- Gyúrjunk a tésztából kis gombócokat, majd tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire, és ujjainkkal vagy tenyerünkkel nyomjuk le keksz formára. Hagyjuk egy kis távolságot a kekszek között, mert sülés közben megnőnek kicsit.
- Ha használunk csokit, akkor ízlés szerint nyomkodjunk kis darabkákat a kekszek tetejébe, de akár egész mandulát vagy mogyorót is használhatunk. (Én 75%-os táblás étcsokit használtam, azt törtem kis darabokra, de csokicseppek is jók.)
- Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük 8-10 percig vagy amíg kap egy kis barnás színt és elolvad a csoki.



