Nehézségi fokozat:
Mandulás kenyér – teljes őrlésű ősi gabona sütőkeverékből
Akik ismerik a receptemet, azok tudják, hogy a teljes kiőrlésű lisztek mellett nagy kedvenceim a magvak, diófélék. Ezért szinte mindig csempészek belőlük a kenyereinkbe is. A mostaniban a főszerep a mandulán van, ugyanis az őrölt mandula mellett egész szemeket is raktam a tésztába. Én kimondottan élvezem, ha olyan szelet jut nekem, ami tele van „roppanós” falatokkal.
Hozzávalók 1 db kenyérhez:
- 1 tasak, azaz 500 g bio ősi gabona teljes őrlésű sütőkeverék
- 3 evőkanál őrölt mandula
- ½ bögre egész mandula
- 2 evőkanál őrölt lenmag
- 2 evőkanál pirított szezámmag
- 2 evőkanál napraforgómag
Konyhai mérőkanalat használok a kimérésre, mivel a random evőkanalak űrmértéke eltérhetnek egymástól.
Elkészítés:
- A tasakon található kenyérsütési útmutató szerint állítsuk össze a kenyértésztát.
- Adjuk a liszthez az őrölt mandulát, azt egész mandulát, az őrölt lenmagot, szezámmagot, napraforgómagot, mielőtt a vizet hozzáöntenék.
- Innen újra kövessük a tasakon található utasításokat. (Kelesszük meg a tésztát, tegyük tapadásmentes sütőformába és süssük meg.)
Én egy kicsi módosítással éltem csak: a magvak és a plusz liszt miatt 450 ml vizet adtam a keverékhez, majd miután megkelt a tészta, 200 fokra előmelegített sütőben sütöttem meg a kenyeret 50 perc alatt. Egy fedeles sütőtálban sütöttem a kenyeret, amit szintén előmelegítettem a sütővel együtt.



