Nehézségi fokozat:
Mézes-szezámos alakor zsemlék
Az alakor szenzációs íze már önmagában is garancia arra, hogy pikk-pakk elfogyjon, de ezzel a nagyon enyhén édeskés mézes-ropogós szezámmagos kéreggel biztos, hogy sűrűn fogja kérni a család!
Hozzávalók (8 db zsemléhez):
A zsemléhez:
A tetejére:
- kb 120 gramm szezámmag
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál víz
A zsemléhez a lisztet a vízzel alaposan eldolgozzuk, majd letakarva langyos helyen kb 30-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd gombóccá formáljuk, és 8 egyenlő részre vágjuk. Gömbölyítsük fel a kis tésztadarabokat!
A mázhoz a mézet a vízzel keverjük el, a szezámmagot szórjuk egy laposabb tálba.
A zsemléket mártsuk meg a mézes vízben, majd kissé forgassuk meg a szezámmagba!
Magos felükkel felfelé sorakoztassuk őket egy sütőformába! (Ha nincs sütőformánk, sütőpapírral bélelt tepsiben is elkészíthetjük! Nem fog elfogyni az összes szezámmag, de kell ennyi mennyiség, hogy jó alaposan bele tudjuk majd forgatnia zsemléket!)
Pihentessük a tésztát kb 15 percig, majd 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre kb 40-45 perc alatt! Ha úgy látjuk, hogy nagyon pirulna a teteje, akkor tegyünk rá alufóliát!