Nehézségi fokozat:
Mogyorókrémes alakor koszorú
Az alakor mély, diós íze remekül passzol a lágy mogyorókrémmel, méghozzá olyannyira, hogy kb 10 perc alatt fogyott el! Mutatok hozzá egy látványos, de nagyon egyszerű formázási technikát is!
Hozzávalók:
- 1 csomag alakor édes sütőkeverék
- 250 ml langyos tej (vagv víz, vagy növényi tej)
- 1 evőkanál olaj (vagy olvasztott vaj)
- 5-6 nagy evőkanál mogyorókrém
- 4 evőkanál kristálycukor (vagy porcukor)
- 1 egész tojás a lekenéshez (opcionális)
- 1 kis marék aprított dió vagy mogyoró a tetejére (opcionális)
A lisztet a tejjel, a cukorral és az olajjal alaposan elkeverjük, majd letakarva langyos helyen kb 30 percig pihentetjük.
Lisztezett felületen átgyúrjuk, majd kb 30×40 cm-es téglalappá nyújtjuk.
A hosszabbik oldalánál kihagyunk kb 10 cm-t, és a maradék tésztára rákenjük a mogyorókrémet (ha nagyon kemény lenne, 1-1 teáskanál tejjel lazítsuk fel).
A szabadon hagyott tésztafelületet vágjuk be kb 1 cm-es csíkokra.
Kenjük meg a tésztát (a csíkok kivételével) majd a mogyorókrémes oldalról kezdve tekerjük fel.
Tegyük sütőpapírral bélelt formába (én egy kb 26 cm átmérőjű tortaformát használtam, de a sima tepsi is jó) és még pihentessük így kb 15 percet. Kenjük le a felvert tojással és szórjuk meg a dióval vagy mogyoróval.
175 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt süssük aranybarnára.