Barion Pixel

Nehézségi fokozat:

Pizzabatyuk – teljes kiőrlésű tönkelisztből

Pizzabatyukat készíteni egy fokkal időigényesebb, mint egy „sima” pizzát, ugyanis a kis batyukat külön-külön össze kell hajtogatni, de szerintem abszolút megéri. Vendégvárónak is tökéletes és gyerekek körében is nagy sikert szokott aratni. Szülinapi partikon talán még könnyebben és kényelmesebben is ehető kerek tárásánál, mert még akár kés és villa sem kell hozzá, viszont ugyanúgy variálhatjuk, hogy mi kerül bele, mint egy átlag pizzának a feltétjét. Alakorlisztből már hoztam két változatot is pizzatésztára, most viszont az új felfedezettemmel, a tönkeliszttel, annak is a teljes kiőrlésű változatából készítettem. 

Tészta hozzávalói 8-10 darab batyuhoz:

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt légkeverés fokozaton 200 fokra.
  2. A tészta hozzávalóiból gyúrjunk tésztát. A vizet fokozatosan is adagolhatjuk. Akkor jó, ha egy puha, de gyúrható, formázható tésztát kapunk.
  3. Hagyjuk legalább 30 percig kelni a tésztát.
  4. Ha megkelt, borítsuk lisztezett felületre, nyújtsuk ki 3-4 mm vastagságú lappá, majd vágjuk fel kockákra. A batyuk mérete és így a darabszáma is attól függ, hogy mennyi kockát vágunk a tésztából.
  5. Töltsük meg kedvenc töltelékünkkel (én egy gombás raguval töltöttem meg), majd hajtsuk félbe és a széleket jól nyomkodjuk össze, hogy sütés közben ne tudjanak kinyílni. Én még villával is lenyomkodtam, amitől egy csíkozott mintát is kapott, valamint így tényleg nem nyílt ki.
  6. Tegyük a batyukat sütőpapírral bélelt tespire úgy, hogy hagyjuk közöttük távolságot, mert sütés közben meg fognak nőni. Reszeljünk a tetejükre sajtot (esetemben ez vegán verzió volt, amit most csak a fényképek miatt használtam, amúgy szerintem nem túl finomak  és tegyük az előmelegített sütőbe.
  7. Süssük 15-20 percig, vagy amíg megpirul a tetején a sajt.

Kapcsolódó termékek