Nehézségi fokozat:
Répatorta – teljes kiőrlésű alakorlisztből
Mindjárt itt a húsvét, így még az utolsó pillanatban hoztam nektek egy isteni finom, szaftos répatorta receptet. Kedvenc lisztemet, az alakort használtam és mint ahogy azt tőlem leginkább megszokhattátok, a teljes kiőrlésű változatát. Működne fehérből is, tehát aki egy kicsit „könnyítene” a tésztán, az nyugodtan használjon világos alakorlisztet. Előre szólók! Ez egy viszonylag tömör, de nagyon szaftos répatorta lesz, hisz majd látni fogjátok, hogy a répa mellé még almát és mazsolát is tettem. A „titkos” hozzávaló ezeken felül a tökmagliszt, ami nagyon jól harmonizál az alakor diós ízvilágával.
Én személy szerint nagyon szeretem ezeket a „nehéz” tömörebb állagú sütiket, amikor érezni, hogy „van benne anyag”. 😀 A mázhoz én tofuból készítettem egy finom citromos krémet, szerintem nagyon jól passzol a tortához, de természetesen, ha már van bevált krémreceptetek, azt is lehet használni.
Ha az enyémet készítitek el, akkor érdemes egy kicsit előre gondolkodni és egy nappal korábban elkészíteni, hogy legyen ideje a hűtőben krémmé dermedni. Már mondom is a részleteket!
Hozzávalók
Tortához:
- 250 g teljes kiőrlésű alakorliszt
- 100 g tökmagliszt
- 1 ek sütőpor
- 130 g barna cukor (én durva szemcsés finomítatlant használtam, de más is jó)
- ½ tk őrölt fahéj
- ½ tk őrölt gyömbér
- ½ bögre / 80 g mazsola (ha nagyon kemény, akkor felhasználás előtt áztassuk be 10-15 percre meleg vízbe)
- 2 közepes szál sárgarépa (reszelve kb. 200 g)
- 1 nagyobb alma lereszelve (reszelve kb. 150 g)
- ¾ bögre / 185 ml növényi tej
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- A répát és almát tisztítsuk meg és reszeljük le apró lyukú reszelőn és tegyük őket egy nagy keverőtálba.
- Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, keverjük jól össze. Ezzel el is készült a tortánk tésztája.
- Egy tortaforma (enyém 18 cm átmérőjű volt) alját és oldalát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát és tegyük az előmelegített sütőbe.
- Süssük 45-50 percig vagy tűpróbáig.
- Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a mázzal megkennék. Díszítsük ízlésünk szerint pirított tökmaggal, gyümölcsökkel (én a tökmag mellett liofilizált málnát és virágokat használtam).
Citromos tofumáz:
- 180 g natúr tofu
- 160 ml konzerves kókusztej (papírdobozos nem jó!)
- 1 ek olvasztott kókuszzsír
- ½ citrom leve és héja (vagy ízlés szerint, és héj csak akkor, ha fogyasztásra alkalmas!)
- 4 ek agavészirup
Elkészítés:
- A hozzávalókat tegyük a turmixunkba és mixeljük sima krémmé. Botmixerrel is elkészíthető.
- Tegyük krémet pár órára a hűtőszekrénybe, de még jobb, ha egy éjszakára, így biztos, hogy összeérnek az ízek és kenhető krémmé dermed.



