Barion Pixel

Nehézségi fokozat:

Répatorta – teljes kiőrlésű alakorlisztből

Mindjárt itt a húsvét, így még az utolsó pillanatban hoztam nektek egy isteni finom, szaftos répatorta receptet. Kedvenc lisztemet, az alakort használtam és mint ahogy azt tőlem leginkább megszokhattátok, a teljes kiőrlésű változatát. Működne fehérből is, tehát aki egy kicsit „könnyítene” a tésztán, az nyugodtan használjon világos alakorlisztet. Előre szólók!  Ez egy viszonylag tömör, de nagyon szaftos répatorta lesz, hisz majd látni fogjátok, hogy a répa mellé még almát és mazsolát is tettem. A „titkos” hozzávaló ezeken felül a tökmagliszt, ami nagyon jól harmonizál az alakor diós ízvilágával.

Én személy szerint nagyon szeretem ezeket a „nehéz” tömörebb állagú sütiket, amikor érezni, hogy „van benne anyag”. 😀 A mázhoz én tofuból készítettem egy finom citromos krémet, szerintem nagyon jól passzol a tortához, de természetesen, ha már van bevált krémreceptetek, azt is lehet használni.

Ha az enyémet készítitek el, akkor érdemes egy kicsit előre gondolkodni és egy nappal korábban elkészíteni, hogy legyen ideje a hűtőben krémmé dermedni. Már mondom is a részleteket!

Hozzávalók

Tortához:

  • 250 g teljes kiőrlésű alakorliszt
  • 100 g tökmagliszt
  • 1 ek sütőpor
  • 130 g barna cukor (én durva szemcsés finomítatlant használtam, de más is jó)
  • ½ tk őrölt fahéj
  • ½ tk őrölt gyömbér
  • ½ bögre / 80 g mazsola (ha nagyon kemény, akkor felhasználás előtt áztassuk be 10-15 percre meleg vízbe)
  • 2 közepes szál sárgarépa (reszelve kb. 200 g)
  • 1 nagyobb alma lereszelve (reszelve kb. 150 g)
  • ¾ bögre / 185 ml növényi tej

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. A répát és almát tisztítsuk meg és reszeljük le apró lyukú reszelőn és tegyük őket egy nagy keverőtálba.
  3. Adjuk hozzá az összes többi hozzávalót, keverjük jól össze. Ezzel el is készült a tortánk tésztája.
  4. Egy tortaforma (enyém 18 cm átmérőjű volt) alját és oldalát béleljünk ki sütőpapírral, majd öntsük bele a tésztát és tegyük az előmelegített sütőbe.
  5. Süssük 45-50 percig vagy tűpróbáig.
  6. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt a mázzal megkennék. Díszítsük ízlésünk szerint pirított tökmaggal, gyümölcsökkel (én a tökmag mellett liofilizált málnát és virágokat használtam).

Citromos tofumáz:

  • 180 g natúr tofu
  • 160 ml konzerves kókusztej (papírdobozos nem jó!)
  • 1 ek olvasztott kókuszzsír
  • ½ citrom leve és héja (vagy ízlés szerint, és héj csak akkor, ha fogyasztásra alkalmas!)
  • 4 ek agavészirup

Elkészítés:

  1. A hozzávalókat tegyük a turmixunkba és mixeljük sima krémmé. Botmixerrel is elkészíthető.
  2. Tegyük krémet pár órára a hűtőszekrénybe, de még jobb, ha egy éjszakára, így biztos, hogy összeérnek az ízek és kenhető krémmé dermed.

Kapcsolódó termékek