Nehézségi fokozat:
Sós perec ősi gabonából
A „Nagy Perec Fogyasztókat” két táborba lehet osztani: aki legelőször eszi meg a tésztát, a legvégére hagyva a legsósabb falatokat, a másik pedig az a típus, akinek az első a sós massza lecsipegetése, aztán pedig jön maga a tészta. Te melyik tábort erősíted? Bármi is legyen most a válaszod, biztos vagyok benne, hogy ez az ősi gabonás perec nagy kedvenced lesz!
Hozzávalók:
A tésztához:
–500 gramm fehér tönköly liszt
-2 csapott teáskanál szárított élesztő
-1 teáskanál kristálycukor
-270 ml langyos tej
-50 gramm olvasztott vaj
-2 teáskanál só
A sós masszához:
-2 evőkanál fehér tönköly
-2 evőkanál víz
-2 evőkanál só
A főzéshez:
-kb 2 liter víz
-1 evőkanál szódabikarbóna
A tésztához a lisztet, élesztőt, cukrot, tejet összekeverjük. Letakarva kb 15 percig pihentetjük, majd hozzáadjuk a vajat és a sót, és kidagasztjuk. Letakarva langyos helyen kb 2,5-szeresre kelesztjük.
Lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, és 8 egyenlő részre osztjuk. Duci hurkákat formázunk, és letakarva 10 percig pihentetjük. Majd kb kisujjnyi vastagra sodorjuk, és perec formára igazítjuk.
A vizet felforraljuk, beleszórjuk a szódabikarbónát. A pereceket óvatosan a vízbe helyezzük, és minden oldalukat kb 30-40 másodpercet főzzük, majd sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
180 fokra előmelegített (ha lehet, alsó-felső légkeverés) sütőbe tesszük. Közben a lisztet, vizet és sót csomómentesre elkeverjük. Ha nagyon sűrűnek ítéljük (nem tudjuk vékony csíkban önteni) akkor még pici vizet teszünk hozzá.
A pereceket kb 15 percig sütjük, majd kikapjuk őket a sütőből annyira, hogy a sós masszával ízlés szerint megöntözzük őket. Majd mehetnek vissza a sütőbe, ahol még kb 5-7 percig sülnek.
A sós masszát semmiképp se öntsük a tésztára a legelején, mert csúnya barna lesz!