Nehézségi fokozat:
Sütőtökös-gyömbéres muffin kekszek
Most egy kicsit bajban vagyok a megnevezéssel, mert lehet itthon nem annyira ismert ez a kategória, inkább csak külföldön. Akár puffancsoknak is hívhatnám, bár tényleg a muffint és a kekszet ötvözi ez a finomság. Mind formára, mind állagra és mind ízre a kettő között van. Formára pufibb, mint egy normál keksz, de nem is olyan nagy, mint egy muffin. Nem olyan ropogós, mint egy keksz, annál puhább, de nem is olyan puha szaftos, mint egy muffin, inkább kekszesebb. Az íze meg szintén olyan muffin kekszes, puha is, harapható is, szóval tényleg a kettő között van. Általában egy csokis-mogyorós verziót szoktam sütni, de most gondoltam egyet és megalkottam ezt a sütőtökös-gyömbéres variációt, hisz itt a sütőtökszezon, használjuk fel minél több módon. Érdemes kipróbálni, szerintem nem fog csalódást okozni. Édes, illatos, finom fűszeres! Tea, kávé mellé is tökéletes finomság.
Hozzávalók kb. 14-15 darabhoz:
- 400 g teljes őrlésű alakorliszt
- 190 g sült sütőtökpüré (sütőben sült sütőtökszeletek villával összenyomkodva)
- 1 ek sütőpor
- 1 ek őrölt gyömbér
- ¼ tk őrölt fahéj
- 150 g barna cukor (vagy egyéb szilárd édesítő)
- 125 ml (1/2 bögre) növényi tej
- tökmag a tetejére
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt légkeverés 200 fokra.
- A tökmag kivételével keverjük össze a többi hozzávalót egy nagy tálba. Nem kell megijedni, egy elég ragacsos tésztát fogunk kapni.
- Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd fagyiadagoló kanállal merjünk a tésztából és tegyük a sütőpapírral. Járjunk el így, míg tart a tészta. Minimális távolságot hagyjunk a gombócok között, mert sütés közben kicsit megnőnek.
- Tetejükbe nyomkodjunk tökmagot, de ezt ízlésünk szerint más magra is cserélhetjük (vagy akár el is hagyhatjuk).
- Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük 15 percig, vagy amíg kapnak egy szép aranybarnás-sárgás színt.



