Nehézségi fokozat:
Szezámmagos csónakok
Ez az a sós finomság, aminek a töltelékét kedvünk szerint variálhatjuk! Én most a maradék paradicsomos húsos ragut használtam el egy kis paprikakockával és lilahagymával, de készülhet sajtosan, vagy akár grillzöldséggel megpakolva! Vendégvárónak is ideális!
Hozzávalók (10 darabhoz)
A tésztához:
- 1 csomag világos tönköly sütőkeverék
- 390 ml langyos víz
A töltelékhez:
- ízlés szerint zöldségek, sajt, húsos ragu
A szóráshoz:
- kb 150 gramm szezámmag (nem veszi fel az összeset, de kell ennyi hogy meg tudjuk forgatni)
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál víz
A lisztet a vízzel alaposan elkeverjük, majd letakarva langyos helyen kb 30-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen kissé dagasszuk át, majd gömbölyítsük fel a tésztát, és felezzük el.
A felezett tésztát daraboljuk 5 egyenlő részre, így összesen 10 darab kis tésztánk lesz.
A kis tésztákat gömbölyítsük fel, majd csípjük a végüket csónak formára.
A mézet a vízben kevergetve oldjuk teljesen fel, a szezámmagot szórjuk egy laposabb tálba.
A csónakokat mártsuk meg a mézes vízben, majd hempergessük meg a szezámmagba. (Ha nem szeretnél mézet használni, a felvert egész tojás is tökéletes!)
Éles késsel vágjuk be őket, de vigyázzunk, hogy ne vágjuk át a talpukat, különben kifolyik majd a töltelék. Kézzel formázzuk meg a belsejét, ha nagyon ragad, óvatosan lisztezzük be az ujjunkat!
Helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe a tésztákat, és öltsük meg a nekünk tetsző töltelékkel!
Kb 10 perc ismételt pihentetés után süssük 180 fokra előmelegített sütőben kb 20-25 perc alatt aranybarnára!