Nehézségi fokozat:
Szezámmagos fonott tönköly zsemle
Az igazán ízletes, ropogós teljes kiőrlésű tönköly zsemle kiváló szendvics alapanyag! Mutatok hozzá egy gyors fonást, amivel nagyon mutatós lesz, viszont nem kell hozzá tésztakígyókat sodorni!
Hozzávalók (6 darabhoz):
–1 csomag teljes kiőrlésű tönköly lisztkeverék
-400 ml langyos víz
-15 ml (olíva)olaj
-1-2 evőkanál szezámmag
-1 tojás a lekenéshez (ha van maradék tojássárgájád vagy tojásfehérjéd, az is jó)
A lisztet a vízzel eldolgozzuk, majd letakarva langyos helyen kb 30-60 perc alatt duplájára kelesztjük. Lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd kb 24×28 cm-es téglalappá nyújtjuk. 6 vastagabb csíkra vágjuk. A csíkokat 3 vékony szálra vágjuk, összefonjuk, és feltekerjük. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, megkenjük a tojással, és megszórjuk a szezámmaggal. Kb 15-20 percig pihentetjük, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.