Nehézségi fokozat:
Szezámmagos laposkenyér
Ez az egyszerű laposkenyér szerintünk a világ egyik legjobb dolga: a fehér tönköly illata keveredik az olívaolaj zamatával, az eredmény pedig egy extra puha kenyér, ami kicsik-nagyok nagy-nagy kedvence!
Hozzávalók (2 darab, összesen kb 830-850 gramm kenyérhez):
A tésztához:
- 1 csomag világos tönköly sütőkeverék
- 370 gramm langyos víz
- 20 gramm (olíva)olaj
A tetejére:
- 2-3 evőkanál (olíva)olaj
- szórásnyi szezámmag
A lisztet a vízzel alaposan elkeverjük, majd letakarva langyos helyen kb 30-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd kb hüvelykujjnyi vastagságúra lapogatjuk.
Kenjük ki a sütőformánkat vékonyan olajjal (én tapadásmentes formát használok, de itt az olaj azért kell, hogy alulról is extra ropogósra süljön, természetesen ha nincs sütőformád, sütőpapírral bélelt tepsibe is sütheted, ez esetben vékonyan olajozd át a sütőpapírt is) és helyezzük bele a kenyeret.
Kenjük le a tetejét is az olajjal.
Kb 15 percig még pihentessük, és közvetlenül sütés előtt kissé nyomjuk be az ujjainkkal, és szórjuk meg szezámmaggal.
180 fokra előmelegített sütőben kb 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük.