Nehézségi fokozat:
Szilvás csiga
A szilvás sütik nálam toplistásak: édesek, zamatosak, sütés után szinte krémmé sülnek, és lágyan körbeölelik a tésztát. Kis fahéjjal megbolondítva igazi csemege, az édes tönköly sütőkeverékkel pedig extra gyorsan el is készíthető!
Hozzávalók:
A tésztához:
–1 csomag világos tönköly édes sütőkeverék
-250 gramm langyos tej (vagy víz, vagy növényi tej)
-30 gramm olvasztott (de nem meleg) vaj (vagy más zsiradék)
A töltelékhez:
-kb 300 gramm szilva magozva, apró kockákra vágva
-3-4 evőkanál kristálycukor (nagyon édes volt a szilva, ezért ennyit használtam. Ha kevésbé édes gyümölcsöt használsz, ízlés szerint növelheted a mennyiséget)
-1 evőkanál őrölt fahéj
-100 gramm puha vaj
A tésztához a lisztet, tejet és vajat alaposan összekeverjük, és letakarva langyos helyen kb 30 percig pihentetjük. A tésztát lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd kb fél cm vastagságú téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a vajjal, megszórjuk a gyümölccsel, a cukorral és a fahéjjal, és szorosan feltekerjük. Cérnával kb hüvelykujjnyi darabokra vágjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe tesszük ahol még kb 15 percig pihentetjük, majd 170 fokra előmelegített sütőben kb 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.