Nehézségi fokozat:
Teljes kiőrlésű alakor kiflik
Hozzávalók 9-10 darabhoz:
- 500 g teljes kiőrlésű alakor liszt
- Só ízlés szerint
- 350 ml növényi tej (én szója)
- 1/2 kocka élesztő
- 1/2 tk cukor
Elkészítés:
- A növényi tejet langyosítsuk meg, adjuk hozzá a cukrot, keverjük el benne az élesztőt és várjuk meg míg felfut.
- A lisztet mérjük egy tálba, adjuk hozzá a sót, keverjük össze.
- Ha felfutott az élesztő, adjuk a liszthez és dagasszunk belőle tésztát. Akkor jó, ha sima lesz a felülete. A tészta eléggé ragacsos lesz, nem kell megijedni.
- Kelesszük meg a tésztát.
- Melegítsük elő a sütőt 220 fokra alsó-felső sütési fokozaton.
- Ha megkelt, gombócozzuk ki olyan 90-100 g-os adagokra és újra hagyjuk kb. 15-20 percet kelni. Könnyebb lesz nyújtani.
- Ha megkeltek, akkor vékonyan olajozott felületen nyújtsuk ki olyan vékonyra a tésztát, hogy fel tudjuk még tekerni. Érdemes kicsit körte formára nyújtani, hogy a kifli mintájú legyen a feltekerés után. (Kislányommal készítettük együtt, így nekünk sem ment mindig olyanra, de azért lehet rá törekedni. :)))
- A kifliket egymástól kis távolságra helyezzük el egy sütőpapírral bélelt tepsin, majd ismét hagyjuk kelni 10-15 percet, mielőtt betennék az előmelegített sütőbe.
- Süssük a kifliket 15 percig, vagy amíg kapnak egy kis barnás színt. Mivel teljes kiőrlésű lisztből készül, így eleve barna színe van, ezért figyeljük, nehogy megégjenek.
- Ha megsültek, hagyjuk kicsit ehetőre hűlni, mielőtt nekiesnénk. 🙂



