Nehézségi fokozat:
Teljes kiőrlésű alakor méznélkülikalács (vegán mézeskalács)
Egy kicsit lehet előre szaladok időben ezzel a recepttel, de hát nem lehet elég korán elkezdeni a készülődést a karácsonyra. Ha azt írtam volna, hogy mézeskalács, akkor biztos mindenki elsőre beazonosítja, hogy miről is lehet szó, viszont a megnevezés úgy nem lenne helyes. Ebben a receptben ugyanis nincs méz, de szerintem ezt senki nem mondaná meg, aki nem tudja. Ízre teljesen olyan, mint a hagyományos mézeskalács, csak a hozzávalókat reformáltam meg szokás szerint. A jól bevált és kedvenc teljes kiőrlésű alakorlisztből készítettem, szerintem nagyon finom lett. Kislánykám egyik kedvenc keksze, de nem csak enni szeretni nagyon, hanem díszíteni is. A képen látható formákat is együtt díszítettük és már alig várja, hogy egy újabb adagot süssünk.
Hozzávalók 2 normál tepsihez való mennyiséghez:
A kiszaggatott formák méretétől is függ, hogy hány darab keksz jön ki a tésztából. Mi készítettünk nagyokat is és kicsiket is vegyesen, így lett tele két tepsi.
- 400 g teljes őrlésű alakorliszt
- 100 g nyírfacukor
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 erős ek mézeskalács fűszerkeverék
- 70 g puha vegán vaj vagy margarin
- 4 ek juharszirup
- 100 ml növényi tej
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt légkeverés 160 fokra.
- A hozzávalókból gyúrjunk tésztát, majd lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastag lappá és szaggassunk belőle tetszőleges formákat. A megmaradt részeket gyúrjuk össze, majd ismét nyújtsuk ki és szaggassunk formákat. Ismételjük ezt addig, míg tart a tészta.
- Rakjuk a kiszaggatott formákat sütőpapírral bélelt tepsikre, majd süssük az előmelegített sütőben 8-10 percig. Hamar sül, vigyázzunk, hogy ne égjen meg a teteje. Hagyjuk a tepsiben kihűlni, majd díszítsük tetszésünk szerint.



