Nehézségi fokozat:
Tökmagos vekni – világos barna kenyérhez való ősi gabona kenyér sütőkeverékből
Ki szeretni a tökmagot? Mi nagyon, úgyhogy most egy kívül-belül tökmagos kenyeret hoztam!
Hozzávalók 1 db kenyérhez:
- 500 g világos barna kenyérhez való ősi gabona kenyér sütőkeverék
- 10 evőkanál tökmagliszt
- 5 evőkanál pirított tökmag + a tetejére egy evőkanálnyi
- 1 evőkanál szárított élesztő (a keverékben van térfogatnövelő, de hogy ne legyen túl tömör a kenyér a hozzáadott tökmagliszttől, adhatunk még hozzá plusz élesztőt)
Megjegyzés: A képen látható veknihez nem tettem plusz élesztőt, így egy kicsit tömörebb, szaftosabb kenyeret kaptam. Én szeretem az ilyen „nehezebb” kenyereket, de aki inkább a levegősebbet kedveli, az tegyen még hozzá plusz élesztőt)
Elkészítés:
- Tegyünk minden hozzávalót egy nagy keverőtálba (kivéve egy kevés tökmagot, amit a tetejére szórunk majd) és a tasakon található kenyérsütési útmutató szerint állítsuk össze a tésztát.
- Formázzunk a tésztából vekniformát, majd vizes kenyérrel simítsuk át a tetejét. Vagdossuk be a vekni tetejét egy éles késsel és szórjuk rá a tökmagot.
- Innentől a tasakon található útmutató szerint kelesszük meg a tésztát, majd süssük meg a kenyeret.
Megjegyzés: Én megszokásból 230 fokra előmelegítettem a sütőt a fedeles sütőtállal együtt. Mikor megkelt a tészta, áttettem az előmelegített formába, visszavettem a hőfokot 200-ra és fedéllel együtt sütöttem meg kenyeret.



