Nehézségi fokozat:
Töltött lángos
Ha nyár, akkor meleg, ha meleg, akkor pedig lángos! Ennek a hihetetlenül gyorsan elkészíthető fehér tönkölyből készült lángosnak pedig senki nem tud ellenállni, főleg hogy finom, magyaros raguval töltöttük meg! A tölteléket persze kedved szerint variálhatod, bátran kísérletezz az ízekkel, készülhet akár káposztás, virslivel töltött, vagy akár sajtos változatban is!
Hozzávalók (8 lángoshoz)
A tésztához:
- 1 csomag világos tönköly sütőkeverék
- 380 ml langyos víz
A magyaros raguhoz:
- 1 szál parasztkolbász apróra kockázva
- 1 nagy fej vöröshagyma apróra kockázva
- 2 gerezd fokhagyma zúzva
- 4-5 db paprika apróra kockázva
- 2-3 nagyobb paradicsom aprítva
A lisztet a vízzel alaposan elkeverjük, és letakarva langyos helyen kb. 30-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Lisztezett felületen alaposan átgyúrjuk, majd egy nagy cipóvá formázzuk.
Nyolc egyenlő részre vágjuk, és felgömbölyítjük. A kis tésztagombócokat letakarjuk, és kb. 15 percig pihentetjük. A tésztákat egyesével óvatosan kinyújtogatjuk, ráhalmozzuk a tölteléket az egyik felére, ráhajtjuk a tésztát, és alaposan összecsípjük.
Közepesen forró, bő zsiradékban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.
Még a tészta kel, elkészíthetjük a tölteléket: az apróra vágott kolbászt, hagymát, paprikát kevés zsiradékon elkezdjük pirítani. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, és puhára sütjük.
Amikor már majdnem megpuhult, hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot, és a zúzott fokhagymát, és alacsony lángon addig sütjük, míg a paradicsom levének nagy része el nem párolog, és jó sűrű nem lesz.
Teljesen kihűtjük.