Nehézségi fokozat:
Tönköly bagettek szárított olívabogyóval
A tönkölyliszt esetében először a teljes kiőrlésűre esett választásom, hisz mint azt korábban írtam, a teljes kiőrlésű lisztek a gyengéim, de a világosból is fogok hozni receptet nemsokára. Eddig nem igazán használtam tönkölylisztet a gluténintoleranciám miatt, mégcsak nemrég kezdem el bevezetni kísérleti jelleggel. Anno mikor rátaláltam az alakorra, megörültem, hogy van egy „normális” gluténtartalmú liszt, ami nem zavar, így az került a fókuszba nálam. Akkor még nem is mélyedtem el az ősgabonák világában, ezért nem is került a látóterembe a tönköly. Persze receptekben, boltok polcain rendszeresen szembejött, de nem foglalkoztam túlságosan vele, nem is igen tudtam, hogy „ki fia-borja”. Kezdésként egy nagyon egyszerű és isteni finom szárított olívabogyós bagettet hozok, ami nagy sikert aratott a családban.
Hozzávalók 6-8 db bagetthez:
- 500 g teljes őrlésű tönköly kenyérsütőkeverék
- 3 evőkanál szárított olívabogyó
Konyhai mérőkanalat használok a kimérésre, mivel a random evőkanalak űrmértéke eltérhetnek egymástól.
Sütéshez bagettsütő formát használtam.
Elkészítés:
- Mérjük egy nagy kelesztőtálba a lisztet és adjuk hozzá a szárított olívabogyót.
- A tasakon található kenyérsütési útmutató szerint készítsük el a tésztát, és kelesszük meg.
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra alsó-felső sütési fokozaton.
- Ha megkelt a tészta, borítsuk lisztezett felületre és vágjuk 6 vagy 8 (viszonylag) egyenlő darabra, és formázzunk belőle bagetteket. Kicsit sodorjuk meg, tekerjünk rajta párat és tegyük a sütőformába.
Én 6 nagyobb bagettet készítettem, de több kisebbet is lehet. Bagett sütőformába tettem őket, de ennek hiányában sütőpapírral bélelt tepsire is tehetjük őket. Hagyjuk újra kelni 5-10 percig. (Sütőforma nélkül kelés közben kicsit elterülhetnek.) - Süssük a bagetteket 20-25 percig, míg kapnak egy kis barnás színt.



