Barion Pixel

Nehézségi fokozat:

Tönköly bagettek szárított olívabogyóval

A tönkölyliszt esetében először a teljes kiőrlésűre esett választásom, hisz mint azt korábban írtam, a teljes kiőrlésű lisztek a gyengéim, de a világosból is fogok hozni receptet nemsokára.  Eddig nem igazán használtam tönkölylisztet a gluténintoleranciám miatt, mégcsak nemrég kezdem el bevezetni kísérleti jelleggel. Anno mikor rátaláltam az alakorra, megörültem, hogy van egy „normális” gluténtartalmú liszt, ami nem zavar, így az került a fókuszba nálam. Akkor még nem is mélyedtem el az ősgabonák világában, ezért nem is került a látóterembe a tönköly. Persze receptekben, boltok polcain rendszeresen szembejött, de nem foglalkoztam túlságosan vele, nem is igen tudtam, hogy „ki fia-borja”. Kezdésként egy nagyon egyszerű és isteni finom szárított olívabogyós bagettet hozok, ami nagy sikert aratott a családban.

Hozzávalók 6-8 db bagetthez:

Konyhai mérőkanalat használok a kimérésre, mivel a random evőkanalak űrmértéke eltérhetnek egymástól.

Sütéshez bagettsütő formát használtam.

Elkészítés:

  1. Mérjük egy nagy kelesztőtálba a lisztet és adjuk hozzá a szárított olívabogyót.
  2. A tasakon található kenyérsütési útmutató szerint készítsük el a tésztát, és kelesszük meg.
  3. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra alsó-felső sütési fokozaton.
  4. Ha megkelt a tészta, borítsuk lisztezett felületre és vágjuk 6 vagy 8 (viszonylag) egyenlő darabra, és formázzunk belőle bagetteket. Kicsit sodorjuk meg, tekerjünk rajta párat és tegyük a sütőformába.
    Én 6 nagyobb bagettet készítettem, de több kisebbet is lehet. Bagett sütőformába tettem őket, de ennek hiányában sütőpapírral bélelt tepsire is tehetjük őket. Hagyjuk újra kelni 5-10 percig. (Sütőforma nélkül kelés közben kicsit elterülhetnek.)
  5. Süssük a bagetteket 20-25 percig, míg kapnak egy kis barnás színt.

Kapcsolódó termékek