Nehézségi fokozat:

Tönköly diótöltelékes kalács

Ismét a tönköly kalács sütőkeverékhez nyúltam, mert ki szerettem volna próbálni a mazsolával és mandulával dúsított változatot is. Hát mit ne mondjak, nem bántam meg, elképesztően finom ez is. Igazából nem is kellene hozzá semmi, csak víz, úgy is tökéletes. Viszont, ha már kiélveztük „simán”, akkor mutatok egy extrásított verziót.  Dióval töltöttem meg. Egy baja lett csak. Így is abbahagyhatatlan.

Hozzávalók 1 kalácshoz:

Töltelékhez:

  • 1 bögre / kb.100 g dió
  • 3 ek lenmag
  • 3 ek (házi) baracklekvár

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. A lisztkeveréket tegyük egy tálba, adjuk hozzá a cukrot (ha használunk) és a vizet, majd a tasakon látható útmutató szerint készítsünk belőle tésztát. Tegyük félre, míg elkészítjük a tölteléket.
  3. A töltelékhez száraz forró serpenyőben pirítsuk meg a diót és a lenmagot, majd tegyük őket késes betétű robotgép tartályába és adjuk hozzá a baracklekvárt.
  4. Mixeljük össze az egészet. Egy kenhető diómasszát kell kapnunk. Ha túl száraznak ítélnénk, akkor plusz lekvárral vagy egy kis növényi tejjel hígíthatunk rajta.
  5. A tésztát vékonyan olajozott felületen, vékonyan olajozott sodrófával (én ilyenkor a szilikon bevonatú nyújtófámat használom) nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagságúra. (A hosszhoz mérjük oda a sütőformát, amiben sütni szeretnénk és nyújtsuk akkorára, hogy beleférjen).
  6. A diós tölteléket kenjük a tészta tetejére, majd tekerjük fel. Tegyük sütőpapírral bélelt kenyérformába és hagyjuk kelni 15-20 percet.
  7. Kenjük meg a kalács tetejét vékonyan növényi tejjel, majd tegyük a sütőbe és süssük 35-40 percig. Közben, ha úgy látjuk, hogy nagyon barnul a teteje, vegyük vissza alacsonyabbra a hőfokot, vagy takarjuk le egy sütőpapírral. Ha megsült, vegyük ki a formából és hagyjuk legalább langyosra hűlni a szép szeletelés érdekében. 

Kapcsolódó termékek

Kosár

A kosár üres

Összesen
Ft0.00
0