Nehézségi fokozat:
Tönköly fánk
Bár a fánk tradicionálisan a farsangi szezon finomsága, mi bizony annyira szeretjük, hogy simán elkészítjük az év többi szakában is! Villámgyorsan elkészül, ráadásul tej-és tojásmentes is!
Hozzávalók (kb. 10 darabhoz):
- 1 csomag édes világos tönköly lisztkeverék
- 250 gramm növényi tej (vagy víz, vagy tehéntej)
- 20 ml növényi olaj (vagy vaj)
A lisztet a növényi tejjel és olajjal alaposan eldolgozzuk, majd letakarva langyos helyen 30-60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, majd ujjnyi vastagra sodorjuk. Egy kb 5-6 cm átmérőjű bögrével vagy pogácsaszaggatóval kiszúrjuk. A maradék tésztát újra összegyúrva és kisodorva ismét kiszúrhatjuk, mi viszont imádjuk a kis amőba formájú leeső részeket, így én ezt nem szoktam.
Letakarva még kb 30-40 percig pihentetjük, majd közepesen forró olajban aranybarnára sütjük. Ízlés szerint porcukrozzuk, és lekvárral, csokoládészósszal kínáljuk.