Barion Pixel

Nehézségi fokozat:

Tönköly hamburgerzsemlék

Azt hiszem már itt volt az ideje, hogy hozzak egy finom hamburgerzsemle receptet is. Tönkölylisztből gyúrtam és szokás szerint csak növényi alapanyagokat használtam hozzá. Én most tépdelt gombával és káposztasalátával töltöttem meg őket, de természetesen klasszikus hamburgerhez is használható.

Hozzávalók 6-8 darabhoz:

  • 500 g világos tönkölyliszt
  • 150-170 ml növényi tej
  • 2 ek olívaolaj
  • 100 g növényi tejföl vagy növényi natúr joghurt
  • Só ízlés szerint
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 ek cukor

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
  2. A hozzávalókból gyúrjunk tésztát, majd kelesszük meg a duplájára. Kenyérsütőgépet is használhatunk a gyúráshoz/dagasztáshoz és kelesztéshez, én is előszeretettel vetetem be a gépet, ha egyszerre több dologgal is kell foglalkozni.
  3. Ha megkelt a tészta, osszuk 6-8 egyenlő nagyságú darabra (attól függően, hogy kisebb, vagy nagyobb zsemléket szeretnénk), formázzunk belőlük zsemléket és tegyük őket sütőpapírral bélelt tepsire. (Én az aljának a mintázata kedvéért szilikonos zsemleformában sütöttem őket, de nem szükséges.)
  4. Ismét hagyjuk a duplájára kelni. Ha megkeltek, kenjünk meg a tetejüket egy kis növényi tejjel, szórjuk meg szezámmaggal (én feketét használtam) és tegyük az előmelegített sütőbe.
  5. Süssük 15-20 percig, vagy amíg kapnak egy szép aranybarnás színt.

Kapcsolódó termékek