Nehézségi fokozat:
Tönköly karácsonyfa - kalácstésztából
Mivel nemsokára itt a karácsony, gondoltam sütök egy karácsonyfát hangolódásnak. Kislányom nagyon oda volt érte, azt hiszem ezentúl akkor is így kell megsütnöm a kalácsot, ha nincs karácsony! 😀 Ez alkalommal ismét a tönkölyliszthez nyúltam, méghozzá a kalács sütőkeverékét használtam, mert valami édeskés, puha finomságra vágytunk. Tökéletes lett a végeredmény, pillanatok alatt elfogyott a fenyőfa.
Hozzávalók:
- 1 tasak (330 g) tönköly kalács sütőkeverék
- 220-250 ml víz
- növényi tej a kenéshez
- mandula a díszítéshez
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
- A lisztkeveréket tegyük egy tálba, és ajuk hozzá a vizet. Én először kevesebbet adtam hozzá, mint ami a tasakon található utasításon van, hogy ne legyen túl híg a tészta. 220 ml vizet adtam hozzá, de az teljes mennyiséggel sem folyt volna szét.
- Egy tepsi béleljünk kis sütőpapírral, majd a tésztából olajos kézzel szabjuk kis darabokat és formázzunk belőle gombócokat. A gombócokból rakjunk ki a tepsi egy fenyőfa formát. (Vagy valami mást is lehet, amit szeretnénk.)
- Várjunk 15-20 percet, míg megkel egy kicsit, majd kenjünk meg a gombócok tetejét vékonyan növényi tejjel és rakjunk mindegyikre egy mandulát.
- Tegyük a tepsit az előmelegített sütőbe és süssük 20 percig, míg kap a tészta egy szép barnás színt.
- Tálaljuk úgy, mint egy hagyományos kalácsot. Jó móka a kis gombócokat kitépkedni a fából.



