Nehézségi fokozat:
Tönkölypalacsinta
Szerintem nem létezik ember, aki ne szeretné a palacsintát. Legyen sós, édes, rakott, tölthetjük túróval, lekvárral, lehet kakaós vagy fahéjas, a palacsinta KELL. Most egy fehér tönkölylisztből készült változatot mutatok Nektek. Én fele-fele arányban szoktam tejjel és vízzel készíteni, de természetesen lehet csak az egyikkel vagy csak a másikkal is. Mivel mi a vékonyabb palacsintát kedveljük, ezért én még kb 1 dl vizet öntöttem hozzá, mert a pihentetés után túl sűrűnek találtam. De ez ízlés dolga, ha vastagabban szeretitek, akkor nem kell hozzá plusz folyadék. Mivel a tönköly alapvetően is szárazabb, illetve száradásra hajlamos, ezért a lehetőségekhez képest próbáljátok meg a (leg)nagyobb hőmérsékleten, rövidebb ideig sütni. Ha közepes hőfokon sül, jobban kiszárad, és törni fog. Ettől még persze finom ropogós lesz, de nem lehet majd feltekerni.
Hozzávalók (kb 13-15 darabhoz):
–250 gramm bio világos tönkölyliszt
-2 egész tojás
-160 gramm tej
-160 gramm víz
-25 ml olaj
-1 kávéskanál só
-1 kávéskanál kristálycukor
A hozzávalókat csomómentesre keverjük, és kb 15 percig pihentetjük. Ha túl sűrűnek találjuk a tésztát, tegyünk még hozzá folyadékot (én még kb 1 dl vizet tettem hozzá). Ha szükséges, enyhén olajozzuk ki a palacsintasütőt, majd egyesével süssük készre a palacsintákat.